WARMACHINE en HORDES

(hoofdlettergebruik hoort bij de namen)
Deze spellen zijn qua regels anders dan die van Games Workshop. De regels zijn wat minder omslachtig en een stuk logischer in elkaar gestoken. De spellen draaien hierbij meer kleinere legers, bestaande uit wat losse figuren en een paar "units" die doorgaans maximaal uit 10 modellen mogen bestaan.
Gevechten (battles) worden meestal op 500 of 750 punten gespeeld, maar mindern of meer kan natuurlijk ook. Een 500-punten gevecht duurt bij spelers met ervaring een uurtje. Per 250 punten kun je daar gemiddeld een half uur bij optellen. Zodoende spelen WARMACHINE en HORDES een stuk sneller dan de Games Workshop-spellen, en zijn ze dus ideaal om op een avond een paar potjes te doen of om op een zondag de hele dag met meerdere mensen verschillende partijen te spelen.
Qua legeropbouw bij WARMACHINE kom je bijvoorbeeld als volgt uit bij een typisch legertje.
De kern:
- Een "Warcaster". Dit is je generaal, en hij heeft de controle over een zogeheten "battlegroup". Deze battlegroup zijn de Warcaster tezamen met zijn/haar "Warjacks".
- Een of meerdere "Warjacks". Een Warjack is een stoom-aangedreven robot die uit zichzelf wat basishandelingen uit kan voeren. Echter heeft de Warcaster de mogelijkheid (via een soort magie genaamd "Focus") ze bijzondere acties uit te laten voeren. Dit kunnen simpele dingen zijn als rennen en chargeren, maar ook bijzondere dingen als power-attacks, slams (anderem modellen over beuken), throws (andere modellen weg gooien), etc.
Het aantal Warjacks dat je inzet is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je legeropbouw. Je hebt spelers die totaal zonder Warjacks spelen, en spelers die er heel veel inzetten. Maar gemiddeld kom je denk ik om een stuk of 3 uit.
De rest van het leger:
- De "Units". Dit zijn groepjes soldaten varierend van twee tot 10 man. Dit aantal is afhankelijk van het type Unit. Sommige hebben bijvoorbeeld een vast aantal van 4, anderen minimaal 6 en max. 10. Weer anderen mag je het zelf weten. Tevens hebben alle modellen (op enkele uitzonderingen na) in een Unit dezelfde bewapening en mogelijkheden.
- De Solo's. Ahhh, de solo's... Dit is waar je taktisch ten onder kan gaan of juist kan triomferen. Solo's zijn modellen die totaal onafhankelijk opereren, en allemaal unieke mogelijkheden hebben. Elke leger kan uit een groot aantal solo's kiezen.
Dat is de legeropbouw. Voor HORDES geldt in feite hetzelfde. Maar HORDES speelt gaat niet over Warcasters en Warjacks (de beschaafde wereld zeg maar) maar over "Warlocks" (tovenaar-achtigen) en "Warbeasts".Warbeasts zijn zoals de naam al suggereerd geen robots maar wilde beesten.
Overigens is het interessant om te weten dat, ondanks dat het twee onafhankelijke spelsystemen zijn, WARMACHINE en HORDES legers gewoon tegen (en met!) elkaar kunnen vechten.
Qua spelregels is het, net als bij Warhammer, nogal lastig om kort uit te leggen aangezien de spelregels aardig uitgebreidt zijn. Maar ik zal het even kort proberen:
- Begin van een potje: Er wordt gedobbeld (met een dobbelsteen

) wie begint met opzetten (en ook met zijn beurt). In feite behinnen beide spelers ieder aan een helft van een tafel van zo'n 120 bij 120 cm. Een klein gebied aan de rand is het opzet-vak. Al je modellen worden taktisch neergezet, rekening houdende met de gebouwen, heuvels, etc die op tafel staan. Dan doet de tegenstander vervolgens hetzelfde.
- Vervolgens begint beurt 1. De speler die begon met opzetten begint ook met de beurt. Allereerst kijkt hij hoeveel "Focus" zijn/haar Warcaster mag gebruiken. Dit is een vast getal en hier gebruik je tokens voor om dit bij te houden. Een gemiddelde Warcaster kan bijvoorbeeld 6 a 7 Focus gebruiken. Deze focus kan hij gebruiken om tijdens het spelen van de beurt spreuken te "casten", maar hij kan een deel van de focus ook gebruiken om vantevoren op zijn Warjacks te leggen. De Warjack kan dan bij activatie speciale dingen doen zoals chargeren van een vijandelijk model.
Goed, als alle handelingen aan het begin van de beurt gedaan zijn. worden de modellen in het leger afzonderlijk (dit is anders dan bij Warhammer waar je hele leger in 1 keer de verschillende handelingen doorwerkt!) "geactiveerd". Elk model mag dus afzonderlijk gaan lopen, chargeren, schieten, toveren, rennen, etc, etc.
Dit doe je voor je hele leger (en dit gaat als je ervaring hebt allemaal aardig snel) en dan is de beurt aan je tegenstander.
En zo volgen de beurten elkaar op tot het doel van het potje bereikt is. Doorgaans is dit het doden van de vijandelijke Warcaster, maar je kan ook andere doelen bedenken zoals het vasthouden voor een X aantal beurten van een gebouw, een waardevol item veilig naar de overkant brengen, etc., alleen de fantasie is hier de beperking.
Nu hoor ik jullie al afvragen "maar hoe doe je dit lopen en vechten en zo nou?".

Afstanden worden (net als bij Warhammer) in inches gemeten. elk model heeft een statistieken-kaart met een aantal waarden er op. Zo ook een bepaalde SPD (speed) die hij af kan leggen. Bijvoorbeeld 5. Dit betekent dat je per beurt dit model 5 inches mag laten lopen, of als hij kiest te rennen 10 inches (dubbele SPD).
Verder heeft de statistieken-kaart ook waarden voor hoe sterk het model is, hoe goed hij/zij kan slaan, schieten, hoe gepantserd hij/zij is, etc. Ook staan de waarden van zijn/haar wapens er op, en alle bijzondere regels die voor dit model gelden qua speciale mogelijkheden.
Voor alle spellen (ook die van Games Workshop) geldt dat je ze normaliter met 2 man (dus 1 tegen 1) speelt. Er zijn wel regels voor meerdere spelers (ook met meerdere spelers aan elke kant), maar persoonlijk blijf ik 1 tegen 1 het leukst vinden.
Ik hoop dat dit allemaal een beetje duidelijk is. Zoals ik al zei is het lastig uit te leggen, vooral aan mensen die totaal geen referentie-kader hebben. Het beste is dan ook iemand zien te vinden die het spel kent en eens een demonstratie kan geven. Zo ben ik zelf ook aan de Warhammer, WH40K en nu dus aan de WARMACHINE en HORDES geraakt!
Bij deze is dit ook een uitnodiging aan mensen hier in de buurt die interesse hebben: Ik ken een aantal enthousiaste spelers die graag eens het een en ander uit willen leggen en demonstreren.
Oh, en nogmaals ter promotie:
www.privateerpress.com - Uitgever van WARMACHINE en HORDES
http://www.privateerpress.com/WARMACHINE/default.php - Info over WARMACHINE, ook beknopte regelwerken downloaden, een galerij met modellen, etc.
http://www.privateerpress.com/HORDES/default.php - Zelfde, maar dan voor Hordes