Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu za 20 apr, 2024 4:00 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: wo 24 okt, 2007 19:47 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 28 aug, 2007 18:25 pm
Berichten: 434
Juist een nieuw topic die onder de noemer valt Wargames;


ik zal proberen een beeld te geven van deze hobby en de diverse mogelijkheden erin.

(wat "leenwerk" via de almachtige Wikipedia)

Een wargame is een spelgenre waarin de spelers militaire operaties uitvoeren, al dan niet gebaseerd op historische gebeurtenissen. Wargames komen in verscheidene vormen en formaten: bordspellen, kaartspelen, tabletopspelen en computerspellen. Ook worden wargames via de post (Play by mail), e-mail (Play by e-mail), of via het internet gespeeld.

Een wargame kan echter ook een oefening zijn voor professionele legers, waarbij dan voornamelijk commando- en communicatiestructuren getest worden. Dergelijke grootschalige wargames worden tegenwoordig meestal uitgevoerd m.b.v. uitgebreide informaticasystemen. Om het onderscheid te maken met wargames als gezelschapsspel wordt er dan ook soms gesproken over professional wargaming en hobby wargaming.

Wanneer het begrip ruim opgevat wordt kan een spel als schaken ook een wargame genoemd worden, maar in de praktijk onderscheiden wargames zich doordat ze uitgebreider en realistischer zijn dan een abstract spel als schaken. Vaak hebben wargames een historische setting, al bestaan er ook wargames met een science fiction of fantasysetting.




Bordspelen;

Bordspelen als Risk, Stratego, Diplomacy of Axis and Allies zijn de meest eenvoudige wargames. Avalon Hill uit de USA gaf vanaf het midden van de twintigste eeuw tot de overname door Hasbro een groot aantal bordspelen uit in bijna elke historische periode, die gekenmerkt waren door uitgebreide en in sommige gevallen zeer complexe spelregels (bvb. Squad Leader, Rise and Decline of the Third Reich, The Russian Campaign, Afrika Korps). Op dit ogenblik (2007) zijn GMT Games en Multi-Man Publishing (v/h The Gamers) enkele bekende uitgevers van dit type bordspel. De laatste jaren zijn ook lichtere wargames populair, zoals Memoir'44 of Battlelore (uitgever Days of Wonder).

Tabletop wargaming of Miniature wargaming;

Tabletop wargaming (Engels: miniature wargaming) wordt gespeeld met miniaturen op een groot speloppervlak, meestal een tafel. Deze spelvorm komt voort uit militaire simulaties, waaronder het negentiende eeuwse Kriegsspiel, dat o.a. gebruikt werd om officieren te trainen in het Pruisische leger. De schrijver H.G. Wells met zijn boeken 'Floor Games' (1911) en 'Little Wars' (1913) was waarschijnlijk de eerste die wargaming als een 'hobby' beschouwde. Vanaf de jaren 1960 geeft de Engelse War Games Research Group regels uit voor bijna elk tijdperk en het aantal regelsets, schalen en periodes is sindsdien alleen maar toegenomen. Op dit ogenblik (2006) is het meest bekende miniature wargame ongetwijfeld Warhammer, dat zich afspeelt in een fantasy-wereld.


Er is een gigantische diversiteit binnen de wargame-scene.
De speelwereld varieert van Napoleontisch, sci-fi, fantasy, WO I & WO II, amerikaanse burgeroorlog, vietnam, etc etc etc....
Er worden ook veel schilderwedstrijden georganiseerd, toernooien, conventies.
Ook het maken van diorama's met de miniaturen is ook hier een kunst op zich.
de mini's zijn over het algemeen 25mm, de laatste jaren is dit echter iets gegroeid tot om en nabij 30 mm.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

hier wat interessante linkjes;

overzicht voor Wargames;
http://grognard.com/

Warhammer; Het bedrijf Games workshop heeft Warhammer Fantasy, Warhammer 40k(sci-fi) o.a. onder haar vleugels. Ze hebben prettige spelsystemen en fraaie miniaturen:
http://warhammer.com/

Afbeelding




Rackham; Dit bedrijf is een klein beetje concurrent van Games Workshop, met in mijn mening veel mooiere mini's dan van games workshop.
http://www.rackham.fr/

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Confrontation;Warhammer fantasy variant van Rackham, met een kleinschaliger en sneller spelsysteem.
http://www.confrontation.fr/index.php?o ... Itemid=142

Afbeelding

AT-43;Warhammer 40k variant van Rackham, met een kleinschaliger en sneller spelsysteem. En zelfs met voorbeschilderde miniaturen en scenery!!!(gebouwen en bunkers etc...):
http://www.at-43.com/index.php?option=c ... Itemid=253

Afbeelding

Afbeelding

Flames of War;Zeer fraaie tweede wereldoorlog wargame met uitzonderlijk fraaie miniaturen (15mm) en voertuigen!;
http://www.flamesofwar.com/

Afbeelding


Afbeelding

_________________
Ik HAAAAAAAAAAAAAAAT Photo-etch!...
Afbeelding


Omhoog
  Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 24 okt, 2007 20:36 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo 14 jan, 2007 0:52 am
Berichten: 2012
Woonplaats: Drachten
WARMACHINE en HORDES

AfbeeldingAfbeelding

(hoofdlettergebruik hoort bij de namen)
Deze spellen zijn qua regels anders dan die van Games Workshop. De regels zijn wat minder omslachtig en een stuk logischer in elkaar gestoken. De spellen draaien hierbij meer kleinere legers, bestaande uit wat losse figuren en een paar "units" die doorgaans maximaal uit 10 modellen mogen bestaan.

Gevechten (battles) worden meestal op 500 of 750 punten gespeeld, maar mindern of meer kan natuurlijk ook. Een 500-punten gevecht duurt bij spelers met ervaring een uurtje. Per 250 punten kun je daar gemiddeld een half uur bij optellen. Zodoende spelen WARMACHINE en HORDES een stuk sneller dan de Games Workshop-spellen, en zijn ze dus ideaal om op een avond een paar potjes te doen of om op een zondag de hele dag met meerdere mensen verschillende partijen te spelen.

Qua legeropbouw bij WARMACHINE kom je bijvoorbeeld als volgt uit bij een typisch legertje.

De kern:
- Een "Warcaster". Dit is je generaal, en hij heeft de controle over een zogeheten "battlegroup". Deze battlegroup zijn de Warcaster tezamen met zijn/haar "Warjacks".
- Een of meerdere "Warjacks". Een Warjack is een stoom-aangedreven robot die uit zichzelf wat basishandelingen uit kan voeren. Echter heeft de Warcaster de mogelijkheid (via een soort magie genaamd "Focus") ze bijzondere acties uit te laten voeren. Dit kunnen simpele dingen zijn als rennen en chargeren, maar ook bijzondere dingen als power-attacks, slams (anderem modellen over beuken), throws (andere modellen weg gooien), etc.
Het aantal Warjacks dat je inzet is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je legeropbouw. Je hebt spelers die totaal zonder Warjacks spelen, en spelers die er heel veel inzetten. Maar gemiddeld kom je denk ik om een stuk of 3 uit.

De rest van het leger:
- De "Units". Dit zijn groepjes soldaten varierend van twee tot 10 man. Dit aantal is afhankelijk van het type Unit. Sommige hebben bijvoorbeeld een vast aantal van 4, anderen minimaal 6 en max. 10. Weer anderen mag je het zelf weten. Tevens hebben alle modellen (op enkele uitzonderingen na) in een Unit dezelfde bewapening en mogelijkheden.
- De Solo's. Ahhh, de solo's... Dit is waar je taktisch ten onder kan gaan of juist kan triomferen. Solo's zijn modellen die totaal onafhankelijk opereren, en allemaal unieke mogelijkheden hebben. Elke leger kan uit een groot aantal solo's kiezen.

Dat is de legeropbouw. Voor HORDES geldt in feite hetzelfde. Maar HORDES speelt gaat niet over Warcasters en Warjacks (de beschaafde wereld zeg maar) maar over "Warlocks" (tovenaar-achtigen) en "Warbeasts".Warbeasts zijn zoals de naam al suggereerd geen robots maar wilde beesten.

Overigens is het interessant om te weten dat, ondanks dat het twee onafhankelijke spelsystemen zijn, WARMACHINE en HORDES legers gewoon tegen (en met!) elkaar kunnen vechten.

Qua spelregels is het, net als bij Warhammer, nogal lastig om kort uit te leggen aangezien de spelregels aardig uitgebreidt zijn. Maar ik zal het even kort proberen:

- Begin van een potje: Er wordt gedobbeld (met een dobbelsteen :wink: ) wie begint met opzetten (en ook met zijn beurt). In feite behinnen beide spelers ieder aan een helft van een tafel van zo'n 120 bij 120 cm. Een klein gebied aan de rand is het opzet-vak. Al je modellen worden taktisch neergezet, rekening houdende met de gebouwen, heuvels, etc die op tafel staan. Dan doet de tegenstander vervolgens hetzelfde.
- Vervolgens begint beurt 1. De speler die begon met opzetten begint ook met de beurt. Allereerst kijkt hij hoeveel "Focus" zijn/haar Warcaster mag gebruiken. Dit is een vast getal en hier gebruik je tokens voor om dit bij te houden. Een gemiddelde Warcaster kan bijvoorbeeld 6 a 7 Focus gebruiken. Deze focus kan hij gebruiken om tijdens het spelen van de beurt spreuken te "casten", maar hij kan een deel van de focus ook gebruiken om vantevoren op zijn Warjacks te leggen. De Warjack kan dan bij activatie speciale dingen doen zoals chargeren van een vijandelijk model.
Goed, als alle handelingen aan het begin van de beurt gedaan zijn. worden de modellen in het leger afzonderlijk (dit is anders dan bij Warhammer waar je hele leger in 1 keer de verschillende handelingen doorwerkt!) "geactiveerd". Elk model mag dus afzonderlijk gaan lopen, chargeren, schieten, toveren, rennen, etc, etc.
Dit doe je voor je hele leger (en dit gaat als je ervaring hebt allemaal aardig snel) en dan is de beurt aan je tegenstander.
En zo volgen de beurten elkaar op tot het doel van het potje bereikt is. Doorgaans is dit het doden van de vijandelijke Warcaster, maar je kan ook andere doelen bedenken zoals het vasthouden voor een X aantal beurten van een gebouw, een waardevol item veilig naar de overkant brengen, etc., alleen de fantasie is hier de beperking.

Nu hoor ik jullie al afvragen "maar hoe doe je dit lopen en vechten en zo nou?". ;) Afstanden worden (net als bij Warhammer) in inches gemeten. elk model heeft een statistieken-kaart met een aantal waarden er op. Zo ook een bepaalde SPD (speed) die hij af kan leggen. Bijvoorbeeld 5. Dit betekent dat je per beurt dit model 5 inches mag laten lopen, of als hij kiest te rennen 10 inches (dubbele SPD).
Verder heeft de statistieken-kaart ook waarden voor hoe sterk het model is, hoe goed hij/zij kan slaan, schieten, hoe gepantserd hij/zij is, etc. Ook staan de waarden van zijn/haar wapens er op, en alle bijzondere regels die voor dit model gelden qua speciale mogelijkheden.

Voor alle spellen (ook die van Games Workshop) geldt dat je ze normaliter met 2 man (dus 1 tegen 1) speelt. Er zijn wel regels voor meerdere spelers (ook met meerdere spelers aan elke kant), maar persoonlijk blijf ik 1 tegen 1 het leukst vinden.

Ik hoop dat dit allemaal een beetje duidelijk is. Zoals ik al zei is het lastig uit te leggen, vooral aan mensen die totaal geen referentie-kader hebben. Het beste is dan ook iemand zien te vinden die het spel kent en eens een demonstratie kan geven. Zo ben ik zelf ook aan de Warhammer, WH40K en nu dus aan de WARMACHINE en HORDES geraakt!
Bij deze is dit ook een uitnodiging aan mensen hier in de buurt die interesse hebben: Ik ken een aantal enthousiaste spelers die graag eens het een en ander uit willen leggen en demonstreren.

Oh, en nogmaals ter promotie:

www.privateerpress.com - Uitgever van WARMACHINE en HORDES
http://www.privateerpress.com/WARMACHINE/default.php - Info over WARMACHINE, ook beknopte regelwerken downloaden, een galerij met modellen, etc.
http://www.privateerpress.com/HORDES/default.php - Zelfde, maar dan voor Hordes


Omhoog
  Profiel  
 
 Berichttitel: Specialist games
BerichtGeplaatst: za 10 nov, 2007 1:43 am 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: za 15 sep, 2007 2:12 am
Berichten: 14
Woonplaats: Schoonhoven
Games Workshop heeft ook spellen uit gebracht die geen dagen duren (gelukkig).
Deze spellen zijn Mordheim; een verkleinde vorm van warhammer fantasie.
Je speelt in de verdoemde stad Mordheim met een kleine groep modellen (meestal tussen de 8 en de 12), dit is je Warband.
Een Warband bestaat van een paar heroes (je krachtige modellen) en de rest je Hencemen; de 'standaard modellen'.
Met een potje ben je ongeveer een half uur kwijt.
Afbeelding
Een voorbeeld van een warband.

Ook hebben ze Bloodbowl; dit is een soort rugby alleen een stuk leuker ;).
Afbeelding

En zo zij er nog een paar, je kan ze vinden op:http://www.specialist-games.com


Omhoog
  Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: di 13 nov, 2007 12:40 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 28 aug, 2007 18:25 pm
Berichten: 434
dit topic en diverse andere zullen tijdelijk van een slotje worden voorzien mbt een "upgrade" van het wargamingforum.
bedankt alvast voor jullie begrip :wink:

_________________
Ik HAAAAAAAAAAAAAAAT Photo-etch!...
Afbeelding


Omhoog
  Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 19 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement