Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu wo 28 feb, 2024 17:09 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: vr 25 mei, 2007 13:48 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 10 okt, 2005 15:11 pm
Berichten: 3438
Welk merk / fabrikant te kiezen voor mijn nieuwe model schip. [houtbouw]

Hallo allemaal,

Zoals jullie weten is op houten scheepsbouw best een ruime keuze aan fabrikanten van bouwpakketten en modellen in het algemeen verkrijgbaar. Er zit echter wel een verschil in kwaliteit tussen de verschillende fabrikanten. Zo kan het dus zijn dat je een mooi model schip op het oog hebt, terwijl de bouwbeschrijving van die fabrikant helemaal niks blijkt te zijn en het beslag wat erbij zit is helemaal treurig. Na aanschaf van het model kunnen ergernissen ontstaan vanwege minder goede of zelfs slechte voorwerpen in de bouwdoos. Wanneer je dit van tevoren had geweten van deze bouwdoos / fabrikant, je misschien 2x nagedacht had om het te kopen. Immers, de bouwpakketten zijn zo goedkoop niet…

Dit topic is ervoor om een beetje een inzicht te krijgen welke meest voorkomende fabrikanten nu plussen en minnen verdienen op belangrijke punten van hun bouwpakketten. Dit is een persoonlijke algemene beoordeling over de gehele modellijn en niet per model bekeken.
Dit door eigen ervaring met de fabrikanten zowel ervaringen van derden.

Zeer goed+++, goed++, redelijk+, matig+-, slecht-, zeer slecht--

Amati:
Italiaanse fabrikant welke een groot assortiment aan modellen kent. Er zijn voor schepen feitelijk twee tot drie segmenten. De klassieke schepen, Victory models en wedstrijd zeilschepen.
De klassieke schepen zijn doorgaans niet groot qua afmeting maar keurig verzorgd.
Victory models zijn type schepen die meegevaren hebben bij de slag om Trafalgar en allen onder leiding van Nelson op zijn HMS Victory stonden. Meeste modellen zijn ontworpen door Chris Watton. Zeer hoogwaardige modellen.
De wedstrijd zeilschepen zijn in een paar modellen te leveren en zijn allen van hoge kwaliteit.

Scheepsmodellen: Gedetailleerd en goed ++
Handleiding / bouwbeschrijving: Zeer goed +++
Houtkwaliteit: Zeer goed +++
Beslag: Goed en gedetailleerd ++
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Iets duurder
Service: Niet bekend
Algemeen cijfer: 8,5

Corel:
Italiaanse fabrikant die vooral bekent staat voor haar sortering van klassieke modelschepen in het hogere segment.
De uitstraling van de dozen zijn vaak simpel en elegant waarbij de inhoud netjes en verzorgd is. Corel staat voor kwaliteit in afwerking, hout en type schip. De bouwbeschrijving en tekeningen zijn vaak beperkt toegelicht en dat zorgt voor onduidelijkheid bij veel bouwers.

Scheepsmodellen: Mooi uitziend en vaak klassieke uitstraling, gedetailleerd, minder accuraat +++
Handleiding / bouwbeschrijving: redelijk +
Houtkwaliteit: Zeer goed +++
Beslag: Goed tot zeer goed +++
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Goed
Service: 9
Algemeen cijfer: 8

Euromodel:
Italiaanse fabrikant die met een klein en beperkt aantal modellen het hoogst mogelijke wilt bereiken qua uitstraling en kwaliteit. Dit is te merken aan alle kleine details die een model van Euromodel uitstraalt. Dit zorgt er ook voor dat de modellen redelijk aan de prijs zijn en dus niet voor iedereen even aantrekkelijk in aanschaf.

Scheepsmodellen: Mooi uitziend, erg gedetailleerd en redelijk accuraat +++
Handleiding / bouwbeschrijving: goed ++
Houtkwaliteit: Goed ++
Beslag: Zeer goed +++
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: duurder
Service: goed
Algemeen cijfer: 9,5

Mamoli / Dusek: (Dusek heeft de Mamoli lijn na een grote brand voortgezet)
Italiaanse fabrikant waarvan Mamoli een lange tijd mooie modellen produceerde tegen een redelijke kwaliteit. Helaas is de Mamoli fabriek getroffen door een grote brand waarbij de meeste mallen en tekeningen van hun collectie verloren zijn gegaan. De mallen en tekeningen die men nog heeft weten te redden zijn uiteindelijk verkocht aan de fabrikant Dusek, nadat Mamoli besloten had niet opnieuw de fabriek te willen opbouwen. Dusek brengt nu een aantal modellen op de markt die nog het Mamoli label dragen.

Scheepsmodellen: Mooi uitziend, gedetailleerd ++
Handleiding / bouwbeschrijving: redelijk tot goed ++
Houtkwaliteit: redelijk +
Beslag: redelijk +
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Iets duurder
Service: nu het Dusek is een stuk beter
Algemeen cijfer: 7

Mantua/ Sergal / Panart:
Italiaanse fabrikant die feitelijk drie merken op de markt brengt. Mantua / Sergal en Panart vallen dus onder hetzelfde merk. De type schepen die ze voeren is groot en dus ook de collectie is erg ruim. Er zit voor iedere bouwer wel een model bij in de collectie die past in de ambitie van het te willen bouwen schip. Het beslag, beeldjes e.d. zijn vaak erg mooi gedetailleerd en het hout is gemiddeld tot goed. Dit betekent dat de prijs / kwaliteit verhouding prima op orde is. De accuraatheid van de schepen is helaas niet zo best en dat betekent dat bouwers er vaak voor kiezen om het te bouwen model aan te passen naar hun gading. Dit geldt overigens ook voor vele andere fabrikanten. Overigens worden de modelschepen vaak zonder zeilen geleverd. Optioneel zijn deze wel te koop van het merk of de bouwer kiest er voor ze zelf te maken of het model zonder zeilen te bouwen.

Scheepsmodellen: mooi uitziend, minder accuraat +-
Handleiding / bouwbeschrijving: goed ++
Houtkwaliteit: Redelijk tot goed +
Beslag: Matig tot redelijk +-
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Goed, concurrerend
Service: Niet bekend
Algemeen cijfer: 7,5

Artesania Latina:
Spaanse fabrikant die een grote schaal aan verschillende modelschepen biedt. Alle modellen zijn doorsnee prima verkrijgbaar en in een interessante prijsklasse. De kwaliteit van de bouwdozen zijn doorgaans redelijk tot goed. Het hout is in orde, de ornamentjes, metal parts zijn vaak netjes verzorgd, maar niet altijd mooi van detail of uitvoering. De bouwdozen leveren vaak modellen met zeilen waarbij de zeilen kant en klaar geleverd worden wat voor veel bouwers als een plus wordt ervaren. Het is een doorsnee fabrikant die door veel winkels wordt geleverd. Dat betekent dat iedere bouwer wel een model kan vinden dat eenvoudig verkrijgbaar is en naar zijn of haar gading is.

Scheepsmodellen: Vaak erg mooi uitziend, minder accuraat ++
Handleiding / bouwbeschrijving: Matig tot slecht met wat oudere modellen, nieuwe modellen stuk verbeterd. +-
Houtkwaliteit: Redelijk tot goed +
Beslag: Redelijk+-
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Goed, concurrerend
Service: Goed, echter geen importeurs meer in europa, alles gaat direct via de fabriek zelf wat echter wat tijd kost. Verder is er een apart service e-mail voor het bestellen van onderdelen uit bouwdozen welke soms kosteloos verzonden worden naar de bouwer. ++
http://www.artesanialatinaworld.com/41044.html
Algemeen cijfer: 7,5

OcCre:
Spaanse fabrikant die opgericht is door voormalig Artesania Latina (AL) medewerkers. Het doel was om betere modellen in dezelfde prijscategorie te leveren als AL. Dit is te zien aan de modellen en materialen, beslag die worden gebruikt in de bouwdozen.
Het is heel erg overeenkomend met AL. Er is een grote variëteit van veelal Spaanse historische schepen.
De kwaliteit is in orde. Een voorbeeld is dat bij Occre voor bijvoorbeeld kieldelen vaak gebruikt wordt van voorgesneden stukken uit multiplex dat voorzien is van een notenkleur i.p.v. echt notenhout. Hier kiest de fabrikant een goedkopere weg, maar niet perse kwalitatiever.

Scheepsmodellen: Vaak erg mooi uitziend, minder accuraat ++
Handleiding / bouwbeschrijving: goed. ++
Houtkwaliteit: Redelijk tot goed +
Beslag: Redelijk tot goed +
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Goed, concurrerend
Service: redelijk
Algemeen cijfer: 7

Billing Boats:
Scandinavisch / Deense fabrikant welke een duidelijke marktstrategie heeft. Bij BB zijn er nagenoeg twee type categorieën modelschepen te kiezen, namelijk de "sleepboot RC mogelijkheid" categorie en de categorie "historische zeilschepen".
In de "Sleepboten RC mogelijkheid" is er een grote keuze en zijn de schepen ook behoorlijk van formaat. De materialen die in de bouwdozen geleverd zijn, zijn eenvoudig maar prima. Veel multiplex en ook plastic wordt gebruikt. Het model moet geplamuurd worden en uiteindelijk worden geverfd. Indien het model voor RC doeleinden wordt gebruikt dan dient ook de romp waterdicht te worden gemaakt.
Voor de categorie historische zeilschepen is een redelijk variatie van modellen te kiezen. De modellen zijn vaak iets minder gedetailleerd en het beslag is wat grover. In plaats van metal parts verkiest de fabrikant vaak plastic. Het hout is van mindere kwaliteit en de bouwbeschrijving laat vaak ook te wensen over. Dit resulteert in een goedkopere prijs per model t.o.v. andere fabrikanten voor een vergelijkbaar model schip.

Scheepsmodellen: Redelijk gedetailleerd en redelijk accuraat + (niet geschikt voor de beginnende bouwer)
Handleiding / bouwbeschrijving: Matig tot slecht -
Houtkwaliteit: Redelijk +
Beslag: Matig -
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Goedkoper
Service: Redelijk tot goed +
Algemeen cijfer: 6

Caldercraft (Jokita):
Engelse fabrikant welke als doel gesteld heeft om de meest accurate "Engelse" schepen te bieden. Met name schepen uit de 18e / 19e eeuw. Deze modellen hebben vaak een relatie met Nelson of de slag bij Trafalgar. Ze claimen de meest historisch correcte bouwdoos van de HMS Victory te bieden. Voor het prijskaartje dat ze daar aan hangen, is het te hopen voor de bouwer dat dit ook het geval is.
De kwaliteit van de bouwdozen zijn erg mooi. Het hout dat wordt meegeleverd is redelijk maar niet superieur. Dit is opmerkelijk voor zulke dure modellen. De bouwbeschrijving, tekeningen, beslag en details van het model zijn uitzonderlijk goed!

Scheepsmodellen: Zeer gedetailleerd, hoge accuratesse +++
Handleiding / bouwbeschrijving: Zeer goed en uitgebreid +++
Houtkwaliteit: redelijk +
Beslag: goed ++
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Erg duur
Service: Zeer goed +++
Algemeen cijfer: 8,5

Model Shipways:
Amerikaanse fabrikant welke zeer mooie scheepjes maakt. Ze hebben naast de doorsnee categorie ook een zeer specifieke (high class) categorie waarbij de scheepsmodellen en bouwdoos ontwikkeld is door de Amerikaan Chuck Passaro. Deze modellen kenmerken zich door erg hoge kwaliteit van materialen, hoge accuratesse van het type schip en zeer uitgebreide bouwhandleidingen. Deze bouwdozen gemaakt door hem zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit.

Scheepsmodellen: Erg gedetailleerd ++
Handleiding / bouwbeschrijving: goed, tot zeer goed +++
Houtkwaliteit: goed ++
Beslag: redelijk tot goed +
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: goed, echter alleen bestelbaar vanuit U.S.A. verzendkosten + invoerrechten maken het erg duur.
Service: Niet bekend
Algemeen cijfer: 8,5

Constructo:
Amerikaanse fabrikant welke een groot variëteit aan modellen biedt. De kwaliteit van de bouwdozen zijn redelijk tot goed. De modellen zijn vaak wel wat eenvoudiger qua uitstraling of details. Het meegeleverde hout is van acceptabele kwaliteit en de bouwbeschrijving vaak erg goed. Er wordt duidelijk uitgelegd met kleurenfoto's hoe het model stap voor stap gemaakt moet worden. Voor beginnende bouwers is dat heel erg fijn. De prijsklasse waarin deze scheepjes worden aangeboden is vaak voordeliger dan andere fabrikanten.

Scheepsmodellen: Erg eenvoudig van detail, matig accuraat, goed voor beginners +-
Handleiding / bouwbeschrijving: goed, foto’s en uitleg ++
Houtkwaliteit: Redelijk tot goed +
Beslag: Matig tot redelijk +-
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: goedkoper
Service: Niet bekend
Algemeen cijfer: 7-

Master Korabel:
Russische fabrikant
Nieuwe fabrikant met mooie modellen. De bouwwijze is anders dan de bovengenoemde fabrikanten. De bouwwijze is te vergelijken met plastic modellen. Alle onderdelen zijn voorgesneden met een laser in hout en zitten in frames. Na het uitsnijden van alle onderdelen kan het schip worden gemaakt. Ook alle huidplanken zijn voorgesneden en inbegrepen. De overstap van plastic naar hout wordt met een bouwpakket van deze fabrikant erg verkleind.

Scheepsmodellen: mooi uitziend, erg accuraat +++
Handleiding / bouwbeschrijving: zeer goed +++
Houtkwaliteit: goed ++
Beslag: goed ++
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: Goed! +++
Service: goed +++
Algemeen cijfer: 9

Kolderstok:
Nederlandse fabrikant met uitsluitend nederlandse historische modelschepen. Ze hebben een klein segment schepen zoals de Batavia, 7-provinciën en het statenjacht Utrecht. De modellen zijn complex met veel details, maar ook redelijk hoog geprijsd. Er wordt in kleine schaal geproduceerd en dat betekent dat het soms wat langer duurt voordat een model verkrijgbaar is. De kwaliteit van de bouwdozen zijn redelijk goed. Met name zit de exclusiviteit in het type schip dat wordt geboden in een segment waar andere fabrikanten minder aanbod in hebben nl. 16e en 17e eeuws Hollandse schepen.

Scheepsmodellen: mooi uitziend, erg accuraat +++
Handleiding / bouwbeschrijving: goed ++
Houtkwaliteit: goed ++
Beslag: goed ++
Prijs ten opzichte van andere fabrikanten: duurder ++
Service: goed +++
Algemeen cijfer: 8


Mochten jullie vragen hebben of kunnen jullie de nog niet ingevulde / bekende punten aanvullen, dan zijn de reacties zeer welkom. :wink:

groeten,
Peter

_________________
Huidige bouw - Cazador Jabeque 1750 - OcCre


Laatst bijgewerkt door Ptèr op wo 03 apr, 2019 15:17 pm, in totaal 10 keer bewerkt.

Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo 09 sep, 2007 11:55 am 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: za 04 dec, 2004 20:28 pm
Berichten: 12617
Woonplaats: kerkrade
Heel goed gedaan,Pter.
Ik denk dat we daar allemaal een goede leidraad mee hebben.

Ron.

_________________
www.homeghost.nl


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Service Corel
BerichtGeplaatst: za 08 dec, 2007 15:33 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 06 dec, 2007 15:06 pm
Berichten: 771
Woonplaats: Willemstad Curacao ~ Veendam Groningen
De Service van Corel is heel goed, althans van de importeur, had het pakket van Corel Prins Willem locaal gekocht, en kwam er met het afbouwen van de spiegel achter dat een heel belangrijk stuk van het beslag miste, heb contact gezocht met de Geb. Reyes, (importeur) en het missende stuk is zonder enige kosten naar met toe gestuurd, super service !!!

_________________
..................................................................................
Cernit omnia Deus vindex
..................................................................................


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: za 08 dec, 2007 16:02 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 10 okt, 2005 15:11 pm
Berichten: 3438
Boris, ik zet je ondervinding van Corel erbij in de lijst. Bedankt voor je input!! :brouw:

Peter

_________________
Huidige bouw - Cazador Jabeque 1750 - OcCre


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr 22 aug, 2008 17:16 pm 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 27 maart, 2008 13:12 pm
Berichten: 2647
Woonplaats: Houthalen (België)
Hey Ptèr,

Heb je ervaring met scheepjes van deze fabrikant ? Bluejacket Ship Crafters : http://bluejacketinc.com/index.htm

Ik heb er een plan en BB van de America gekocht, en die zien er erg goed uit.

Groeten

Pascal

_________________
KeepFightingMichael


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr 22 aug, 2008 23:09 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 10 okt, 2005 15:11 pm
Berichten: 3438
Bedankt voor de aanvulling Pascal, ik zal em toevoegen! :wink:

_________________
Huidige bouw - Cazador Jabeque 1750 - OcCre


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: za 20 sep, 2008 19:21 pm 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: vr 19 okt, 2007 19:02 pm
Berichten: 2
Woonplaats: Vlaardingen
Schitterend overzicht wat mij betreft! Ik ken wel wat merken maar niet de kwaliteit van velen dus dit is verd.. handig. Misschien heb ik wat zinvolle aanvullingen; beoordeel maar zelf.
Ik bouw nu (langzaam) de Victory van Mamoli en ik vind de handleiding bijzonder goed. Veel tekeningen en met name de grote hoofdtekeningen zijn kunstwerken. Een tamelijk klein lettertype is het enige nadeel, maar ik wordt een beetje oud met m'n brilletje.
Model Shipways, inderdaad een heel goeie kwaliteit waar het de nieuwere schepen betreft - sommige daarvan zijn "plank on frame" en niet "plank on bulkhead" m.a.w. sommige modellen, zoals de Emma C. Berry, lobster smack, hebben een open frame onder de beplanking, zoals de echte schepen.
Ze zijn goed te verkrijgen in Engeland, dus niet alleen in de VS, bij een internetwinkel van hoge kwaliteit naar mijn overtuiging: www.cornwallmodelboats.co.uk De kosten van aanschaf hier zijn goed en de verzendkosten redelijk laag, naar mijn ervaring.
Handleidingen van Sergal vind ik zelf ook bijzonder uitgebreid en goed, met veel tekeningen. Ik heb de nederlandse walvisvaarder, maar ben er nog niet echt mee aan de slag. Jammer dat dit 17e eeuwse model niet gebaseerd is op een bestaand schip.
Aardig is dat schepen van veel van deze merken, maar zeker ook andere merken, tegen vaak relatief lage prijzen te "scoren" zijn op de internationale Ebay sites. Leuk om een bescheiden verzameling aan te leggen. Voor diegenen die het zoeken en kopen ook leuk vinden, dit is mijn lijst van merken van houten scheepsmodellen (inclusief de al genoemde merken):
Aerokits
Aeronaut
Aeropiccola
Amati
Anfora
Artesania latina
Authentic Models Holland (uit productie)
Billing boats
Bluejacket
Caldercraft
Canav
Constructo
Corel
Deans marine
Dikar
Dumas
Euromodel
Graupner
Krick
Mamoli
Mantua
Maquettes Gerard Schmitt (uit productie)
Midwest
Model shipways
Model slipway
New maquettes
Occre
Panart
Robbe
Sergal
Soclaine
Steingraeber
Talhoer
Victory models
Sommige zijn zeldzaam, sommige duur, andere goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Sommige van deze merken maken ook RC schepen (radiografisch bestuurbaar) met een romp van kunststof. Daarvan zijn er nog meer merken, waarvan sommige echt zeldzaam:
Elde-Modellbau
Jan Meerbeek
LESRO
Mobile Marine Models
metcalf-mouldings
Mount fleet models
Ripmax
Scale model boat yard
ScaleRCmodels
SHG
Sirmar
Tyne models
Vac-u-tug
Ook mijn lijsten zullen wel niet compleet zijn, maar dit is wat ik ken.
Geen idee of er belangstelling voor is en of deze reactie überhaupt geplaatst zal worden, maar vooruit, ik vond het leuk om dit 'es te melden. Groet, Harry.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: za 20 sep, 2008 19:33 pm 
Offline
V.I.B.
V.I.B.
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 23 aug, 2007 16:28 pm
Berichten: 4791
Woonplaats: Helaas prive nu.
Dat is een hele lijst. volgens mij is hier best wat mee te doen, ik als gebruiker van dit forum wil jou dan wel alvast hartelijk danken voor de info.

_________________
Met modelbouw-vriendelijke groet, Rik
Kijk ook eens op mijn website RiksGewijs.nl
Op de werkbank:
Een hollandse tweedekker uit 1660/1670


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: zo 08 maart, 2009 13:34 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 28 jan, 2009 22:14 pm
Berichten: 5
Woonplaats: Purmerend
Ptèr, bedankt voor het uitgebreide overzicht van fabrikanten houtbouw. Zelf ben ik net een maand geleden begonnen met iets te maken en heb daarvoor de Zeeschouw van Billing Boats uitgekozen. Zoals in het overzicht te zien is de handleiding/bouwbeschrijving van de Zeeschouw allerbelabberst, beschrijving klopt niet altijd met de tekening, is incompleet en heel summier. Iemand die geen of slecht tekening kan lezen komt er volgens mij heel moeilijk uit.
Mijn idee is om het volgende model te bouwen van Corel, die komt er in het overzicht heel goed uit.
Mijn enige vraag is : is de beschrijving van Corel ook in het Nederlands? Mijn Italiaans beperkt zicht tot ja en nee en dat zal voor het lezen van een Italiaanse beschrijving te weinig zijn vrees ik :lol:
Alvast bedankt voor reacties en veel brouwplezier.....


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo 21 okt, 2009 8:00 am 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: do 08 okt, 2009 15:49 pm
Berichten: 8
Wellicht een aanvulling
ik kwam een overzicht van (bijna) alle kits tegen.
compleet met inhoud beschrijving e.d.
Op de site wordt aangegeven dat men de gegevens up-to-date probeert te houden

te downloaden op
http://theShipwright.drydockmodels.com/kits.php

Ik zou zeggen doe er je voordeel mee.

Toineke


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement