Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu vr 29 maart, 2024 8:40 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: ma 22 sep, 2014 16:13 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 10 okt, 2005 15:11 pm
Berichten: 3438
Hoi allemaal,

Sommige van jullie zullen mij wellicht kennen van een aantal projecten welke hier in het nabije verleden zijn geplaatst. Tijdens mijn projecten en ook van anderen, worden veelal waardevolle tips geplaatst of gegeven in bijvoorbeeld een bouwverslag. Ik heb tijdens de bouw van de San Juan Nepomuceno de spreekwoordelijke “tip van flip” zijn introductie laten doen en dat is blijven hangen.
Na verloop van tijd komt het wel eens voor dat je tegen een uitdaging aanloopt en dan denk je “verrek, er is eens een tip over gegeven maar in welk topic was dat?” Herkenbaar?
Nu had ik het lumineuze idee om alle tips & tricks inzake “houten scheepsbouw” eens bij elkaar te zetten in een centraal topic. Op die manier hebben we alles bij elkaar en wordt het niet zo’n speurtocht.
Wellicht dat een moderator ervoor kan zorgen dat het meteen een sticky topic wordt en altijd boven in de lijst van interessante en nuttige topics blijft staan!

Laat iedereen dit topic vullen met welke tip dan ook, klein of groot. Zelfs de meest kleine tips kunnen de grootste hulp bieden. Dus schroom niet om ze te plaatsen.
Ik doe de aftrap met wat tips die ik zelf heb gegeven of heb gekregen. Indien het laatste, dan zal ik de persoon in kwestie ook benoemen aangezien dat wel zo netjes is.


Houten latjes buigen zonder breken:
Er zijn een aantal middelen die je kunt gebruiken, echter het is belangrijk dat je het hout zo min mogelijk beschadigt. De beste middelen zijn hitte, stoom of heet water.
Zo kun je bijvoorbeeld een soldeerbout gebruiken om 1 zijde van je latje te verwarmen en daarna te buigen, echter je krijgt al snel brandplekken op je hout. Nu zal je denken, dat is toch de kant die ik tegen de spanten lijm en daar zie je niets meer van. Helaas kun je verbrand hout slecht lijmen tegen je spanten doordat het houtlijm niet meer in de structuur van het hout trekt. Het gevolg, een slechte houtverbinding en je latjes schieten weer los. De volgende methodes werken erg goed en tasten het hout verder niet aan:

    *Stoomkoker of generator(stoomstrijkijzer).
    Het stoom zorgt ervoor dat de houtcellen uitzetten en flexibeler worden. Haal het hout eruit en buig het daarna met gemak zonder breken in de juiste vorm. Laat het hout nu drogen in die vorm en daarna past tegen je spanten lijmen.
    *Heet water al dan niet met een scheutje ammoniak.
    Ammoniak / ammonia helpt doordat het de houtcellen flexibeler maakt en daardoor kun je hele mooie plooien in je hout maken. Deze methode werkt erg goed als je geen stoomkoker of generator hebt.
    Nadeel van Ammoniak is dat het een sterke geur geeft bij gebruik en bij looghoudend hout zoals eik, wordt je hout zwart. De meeste houtsoorten in bouwdozen zijn Abachi en notenhout. Beide werken prima met deze methode. Verder hetzelfde als bij de methode bij stoom, eerst je hout laten drogen in de gebogen vorm alvorens je deze tegen je spant lijmt.
    Met dank aan “Beagle” voor het geven van deze tip!

Een voorbeeld welke ik gebruik om bijvoorbeeld mijn huidplankjes te laten weken in heet water + ammoniak.
Ik heb een stuk dakgoot gebruikt welke aan beide kanten waterdicht is afgesloten.
Je kunt ook een brede afvoerbuis gebruiken en aan 1 zijde afsluiten. Latjes erin en rechtopzetten, vullen met heet water en het hout een tijdje laten weken.
Vervolgens zet je het natte hout tegen je scheepsromp en laat deze opdrogen. Nadat het hout gedroogd is blijft het zijn vorm behouden en kun je het latje op maat maken, eventueel afschuinen en tegen je romp aan lijmen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Wat zeker niet prettig werkt of je beter kunt mijden zijn commercieel verkrijgbare buigapparaten zoals buigijzers, buigtangen e.d. Deze beschadigen met enige regelmaat je hout en dat wil je juist voorkomen.


Houten latjes tegen spanten plaatsen zonder gebruik te maken van spijkertjes:
In een modelbouwdoos tref je vaak van die kleine messing spijkertjes aan om bijvoorbeeld je huidplanken tegen de spanten te bevestigen. Helaas zijn deze spijkertjes nooit op schaal en dus veel te groot om te gebruiken. Wanneer je ze toch gebruikt en je haalt ze later uit je huidplanken, dan zitten er lelijke gaten in je huidplanken die je eigenlijk niet wilt hebben.
Er zijn alternatieven die net zo goed werken:
    *Punaises
    Zorg ervoor dat je de pin van de punaise onder je latje in een spant duwt. De pin zorgt ervoor dat je latje strak tegen je andere latje komt te zitten. De deksel van de punaise duwt je latje strak tegen de spant waardoor weer een goede lijmverbinding tot stand komt.
    *Zelfgemaakte klemmen. Geeft hetzelfde voordeel als de punaise, echter dan toepasbaar als de schaal een stuk groter is waarop je werkt.
    *Schilderstape of tape in het algemeen.
    *Elastiek
    *Koorden met spieën. (ook een goede tip van Beagle)

Liplas maken:
Er zijn verschillende soorten liplassen, echter de meest eenvoudige vorm is met basis gereedschap prima te maken.
Je hebt een zeer scherpe beitel, potlood en een figuurzaag of junior beugelzaagje nodig. Belangrijk voor het type beitel, is dat deze even breed is als de te maken las. Complexere liplassen kan het beste op een freesmachine worden gemaakt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Toelichting liplas maken

Afschuinen spanten:
Aangezien ik al eerder een how-to beschreven heb over het beplanken van een schip, waarbij dit onderdeel ook in terug kwam, toch nog in het kort.
Enkele regels bij afschuinen van je spanten:
*Verander nooit de vorm van de spant of maak deze kleiner;
*Schuin de kant af naar 1 richting (richting boeg of naar achtersteven);
*Schuin meerdere spanten tegelijk af in een vloeiende lijn zoals de huidplanken geplaatst worden. Nooit spant voor spant afschuinen;

Voor afschuinen:
Afbeelding

Tijdens afschuinen:
Afbeelding

Na afschuinen:
Afbeelding

toelichting afschuinen spanten


Latjes tegen elkaar lijmen zonder kieren:
Wie kent het niet, kleine spleetjes en kiertjes tussen de latjes. Vooral op bolle delen is de kans het grootst. Aangezien plaatjes meer zeggen dan 1000 woorden, hieronder een toelichting om die kiertjes te voorkomen.
Afbeelding


Haaks spanten op middenplaat plaatsen:
We gaan uit van een bouwdoos. Een van de meest praktische tips is om legoblokjes te gebruiken en wat klemmen. Zie mijn eerdere post een aantal jaar geleden.
Legoblokjes method


Overtollige lijmresten (houtlijm) voorkomen:
Overtollige lijm als het nog nat is kun je beter meteen met een vochtige doek wegwrijven. Lijmresten trekken in het hout en dat zorgt bij de afwerking met blanke lak, olie of andere middelen voor plekken. Opgedroogde houtlijm kun je het beste wegsteken met een scherpe beitel en ook het oppervlakte van het hout daar lichtjes opschuren of schrapen.


Breeuwnaden simuleren:
Het nabootsen van breeuwnaden kan op vele manier, echter moet er rekening mee gehouden worden wat de schaal is waarop je bouwt. Een aantal voorbeelden zijn:
    *Met een watervaste viltstift (marker) de zijkanten van je latjes zwart maken;
    Voordeel: Snel en effectief.
    Nadeel: Geeft snel een rommelig effect doordat het zwart in je latjes trekt en je uitlopers in je hout krigt.
    *Papier tegen de latjes lijmen. Dit kun je in verschillende diktes verkrijgen wat ook ideaal is voor de schaal;
    Voordeel: strakke lijnen zonder uitlopers in je hout.
    Nadeel: arbeidsintensief.
    *Touw tussen de latjes leggen.
    Voordeel: Redelijk gemakkelijk en snel klaar.
    Nadeel: Lastig om op schaal een strak resultaat te krijgen.

Schuur na het breeuwen niet je dekken, maar schraap deze met een schraapstaal of scherpe beitel.
Met schuren duw je de grijze / zwartige schuurstof in je hout en dat is heel lastig eruit te krijgen.


Houtveredeling
Verven, Beitsen, Oliën, politoeren, lakken e.d.:
Verf
De keuze voor kleur en afwerking is aan de bouwer. Wanneer je met verf in de weer gaat, bereik je met acrylaatverf het snelste resultaat. Het droogt snel en en je hebt een goede dekking. Nadeel van Acrylaatverf is dat de kleuren “hard” zijn en je ziet niets meer van de houtstructuur terug.
Er is natuurlijk ook nog olieverf. Deze verf zorgt voor een zachtere of warmere kleur op je hout en kun je ook goed gebruiken om kleuren natuurlijk te blenden of overlopen in elkaar. Ook geeft dat vaak een authentiek resultaat. Een nadeel van olieverf is de droogtijd. Dit kan dagen duren dus je zult geduld moeten hebben bij het gebruik ervan.

Beits
Beits geeft een zeer warme en authentieke look aan je schip. Er zijn vele kleurtinten verkrijgbaar in beits.
De beste beits is waar geen transparante lak doorheen zit. Dit laatste geeft een glans als afwerking welke niet altijd is gewenst. Voordeel van beits is dat het de nerf en structuur van het hout laat behouden en dus ook zichtbaar blijft. Veelal kun je beits kant en klaar kopen, maar het is ook mogelijk om gedroogde korrels te kopen welke je moet aanlengen met water. Beits geeft ook een donkere achtergrond wanneer er openingen zijn in het schip waarbij naar binnen gekeken kan worden. Soms zie ik bouwers ook zwarte verf gebruiken, echter donkere beits geeft een natuurlijkere uitstraling.
Afbeelding

Voor een naturelle look, kun je er ook voor kiezen om houtsoorten te gebruiken die al een bepaalde kleur hebben voor het gewenste resultaat. Zo is ebbenhout bijvoorbeeld heel erg donkerbruin, bijna zwart en is lindehout en berkenhout heel licht, bijna wit gelig van kleur. Er zijn dus houttypes verkrijgbaar die een natuurlijke look hebben en geven aan je schip zonder verf of beits te gebruiken.


Danish Oil
Ooi heb ik de Danish Oil geïntroduceerd op dit forum. Persoonlijk heb ik zeer goede ervaringen met deze olie. Danish oil is een olie gebasseerd op de eigenschappen van tungolie en lijnzaadolie gecombineerd. Het is makkelijk aan te brengen met een doek en na drie lagen onstaat een dunne hardere lag (vliesjes) welke extra bescherming biedt.
Deze olie geeft geen andere kleur aan het hout en laat de houtstructuur prachtig tot zijn recht komen.

Afbeelding

Afbeelding


Schrapen ipv schuren:
Met schuren duw je de houtnerf dicht en duw je ook schuurstof in je hout. Je zal zien dat met het schrapen van het hout je een “geschaafd” oppervlak krijgt met een open houtnerf zonder schuurstof.
Dit geeft een veel mooier resultaat op het oog. Deze techniek is met name bedoeld voor de romp (huidplanken) en de dekken. Je kunt hiervoor een schraapstaal gebruiken of beitels, afhankelijk van de grootte van je model.


Lijmtip:
Iedereen kent het wel dat het lijm onder je werkstuk loopt bij het te verlijmen van twee stukjes hout. Hieronder een eenvoudige tip om dit te voorkomen of te beperken.
Lijmtip aanbrengen


Zwarten / etsen van messing (kanons, kettingen, ankers etc):
Hiervoor is ook een how-to beschikbaar op dit forum. In onderstaand topic nog eens uitgelegd.
Zwarten van kanons m.b.v. Brass Black


Touwknopen fixeren:
Verdunde houtlijm met een spuitje in het knoopje spuiten. De lijm droogt transparant op en blijft iets flexibel. Secondelijm wordt ook wel gebruikt, echter dat is wat agressiever en geeft een iets ander effect. Daarbij je knoopjes worden erg hard en kan ook je touwtjes aantasten. Ook weer een prima tip van Beagle.


Scratchen van versieringen:
In bouwdozen worden meestal metalen ornamentjes meegeleverd om het model op bepaalde plekken te versieren. Sommige ornamentjes zijn erg slecht gemaakt, gegoten of zien er niet uit. Je kan er voor kiezen om deze na te maken. Hieronder een tip hoe je op een nette manier een relingversiering kunt maken m.b.v. het lamineren van houten stukjes en houtsnijden.

Versiering m.b.v. lamineren

_________________
Huidige bouw - Cazador Jabeque 1750 - OcCre


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: di 23 sep, 2014 9:43 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 12 sep, 2014 20:38 pm
Berichten: 42
Woonplaats: Alkmaar
Kleine kiertjes in blank hout kun je opvullen door eerst een reststukje van dezelfde houtsoort te schuren (hoe fijner de schuurstof hoe mooier het resultaat).
Dit schuurstof men je met transparant opdrogende houtlijm op b.v. een plamuurmes.
Daarna “plamuur”je de kleine kiertjes met de gemaakte substantie.
Na uitharden van de lijm de naadjes schuren en ze zijn gedicht met dezelfde kleur hout wat precies op kleur is.

_________________
Wie goed doet, goed ontmoet


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 25 sep, 2014 10:36 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: ma 10 okt, 2005 15:11 pm
Berichten: 3438
Verkleuren of verdonkeren van je zeildoek:
Het verkleuren van wit linnen "zeildoek", kan middels een verfbad voor textiel eenvoudiger d.m.v. het onder te dompelen in thee.
Wel zit in thee een stofje dat met de tijd het doek wat kan verteren, echter dan spreek je over jaren en jaren.

groet,
Peter

_________________
Huidige bouw - Cazador Jabeque 1750 - OcCre


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: do 25 sep, 2014 12:32 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 24 dec, 2008 1:28 am
Berichten: 5407
Woonplaats: Assen
Dit topic mag wel gearchiveerd worden in het tips en technieken gedeelte van het forum, da's een zeer handig stukje naslagwerk :brouw:

_________________
Afbeelding


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: ma 06 okt, 2014 12:11 pm 
Offline
Brouwer

Geregistreerd: ma 06 okt, 2014 12:07 pm
Berichten: 1
Zojuist aangemeld op dit mooie forum, heel veel goede tips te vinden!

Wij zijn zelf bezig aan de HMS Prince van Constructo, de eerste boot (meteen goed beginnen)

Na het oppikken van de vele goede tips hier, heb ik er zelf ook eentje.

Gebruik voor het op maat maken van de latjes (ook onder verstek) geen zaagje of mesje, maar een plintenknipper.
Te koop in de bouwmarkt voor een tientje, en je kan er strak mee knippen, ook onder 45 graden.


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: ma 06 okt, 2014 12:33 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr 12 sep, 2014 20:38 pm
Berichten: 42
Woonplaats: Alkmaar
Hoi sang, welkom op dit beslist hele mooie forum en een hele hoop b(r)ouwplezier.

Heb je je ook al voorgesteld in de topic "introduceer jezelf"; http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/viewforum.php?f=15

Groetjes Johan

_________________
Wie goed doet, goed ontmoet


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement