Huib2 schreef:
Mooie combinatie van PE en scratch laat je zien. Knap werk.
Wat er nu staat doet me denken aan dit: De propeller aangedreven slee.
Geweldige foto! Een soort mini-tank op ski's en met een Finse Swastika.
Wederom dank voor de fijne comments. De brouw in deze update heeft even wat hoofdpijn gekost. Het bevestigen van de staart ging niet zonder slag of stoot. Hierbij meteen een tip voor de mensen die hem nog gaan bouwen: maak zelf de aansluiting op het frame, want het PE werkt soms niet helemaal mee.

Het lijkt vrij eenvoudig: de staartboom hoeft alleen in een driehoek gevouwen te worden.

Daarvoor gebruik ik altijd oude bankpasjes of zo iets. Prima om over een bepaalde afstand iets gelijkmatig mee te buigen. De tekening is net niet helemaal op schaal. De onderdelen die geel moeten worden heb ik meteen mee uitgesneden, zodat ik die een keer mee kan pakken als ik ga airbrushen voor de Doorman (twee projecten door elkaar, efficiëntie is geboden

).

Dan nu de bottleneck: de zes flensjes van heel zacht PE zijn bedoeld om de staarboom te bevestigen aan de hele kleine driehoekige opening achter op het frame. Nou, dat is dus niet te doen. Tegelijk in de opening is frustrerend en dan past het ook nog eens net niet.

Dus ik heb de restjes PE van de Doorman (lekker dik materiaal) gebruikt om zelf bevestiginspuntjes te maken. Ja, iets te grof voor het model. Maar het zit nu wel vast.

Door het op het frame te bevestigen (het loopt dan taps toe) kan je bij het verlijmen een beetje schuiven tot het precies goed zit. Dit werkte uiteindelijk wel goed.

En hij zit er op!
Op de staartboom zitten rechtopstaande openingen om de aandrijfstang van de staartrotor de bevestigen. Die heb ik gelijk maar gefabriceerd (0,3mm staafje niet meegeleverd met het model...). Bij de Alouette valt het op dat de staartrotor aan de andere kant zit dan bij veel Amerikaanse helikopters. Tijdens het uitzoeken kwam ik daarover een paar leuke feitjes tegen die ik graag deel.
Citaat:
Linksom of rechtsomDe rotorbladen van de Alouette draaien rechtsom (met de klok mee van bovenaf gezien). In tegenstelling tot bijvoorbeeld de helikopters van Sikorsky en Bell, waarbij de rotor linksom draait. De anti-torque staartrotor zit ook aan de andere kant van de staart gemonteerd. Mogelijk komt dit voort uit de keuze die de Henrich Focke maakte toen hij in 1947 voor SNCASE de experimentele SE-3101 ontwikkelde; de blauwdruk waar René Mouille, via aan aantal tussenstappen, het concept voor de Alouette aan ontleende. De SE-3101 werd door Focke en Mouille gebouwd uit onderdelen van een Fa 223 twin-rotor helikopter, waarbij de rechter rotor werd gekannibaliseerd. Jean Boulet was de testpiloot en mogelijk was het op zijn aanwijzingen (hij was er immers gewend aan geraakt) dat de draairichting niet meer is gewijzigd. Dat is speculatie, want dit is niet duidelijk uit de bronnen te herleiden.
Een aantal jaren daarvoor ontwikkelde Sikorsky in de Verenigde Staten de VS300 die ook een rechtsom draaiende rotor had. De Sikorsky R4 draaide precies anders om en daarna is dat blijkbaar zo gebleven. De keuze om de rotor rechtsom of linksom te laten draaien kan dus heel goed op toeval berusten. Aerodynamisch is het irrelevant en het komt eerder neer op gewoonte.
Uiteindelijk is de standaard ontstaan dat Amerikaanse helikopters (met enkele rotor) linksom- en Franse (en trouwens ook Russische en Chinese) helikopters rechtsom draaiende rotorbladen hebben. Engelse, Italiaanse en Duitse helikopters werden aanvankelijk ontwikkeld op basis van Amerikaanse modellen en draaiden dus allemaal linksom. Ook MBB/Kawasaki besloot de Amerikaanse standaard te volgen. Daarom dat de MBB modellen, die later deel uitmaakte van Europcopter, andersom draaien dan voormalige Aérospatiale modellen die ook door Eurocopter werden geproduceerd. Hoe onlogisch het ook klinkt: de Airbus H-125 en H-130 zijn afgeleiden van de (Franse) AS-350 Écureuil en draaien rechtsom. De Airbus H-135 en H-145 zijn afgeleid van de (Duitse) Bölkow BO-108 en draaien linksom. De Airbus H-155 is weer afgeleid van de Franse AS-360 Dauphin evenals de Airbus H-225 wat in feiten een Super-Puma is (Ook wel Caracal of Cougar) en draaien dan weer rechtsom.
Bronnen:
https://vtol.org/qr/june-2020https://ntrs.nasa.gov/api/citations/202 ... 092722.pdf Goed om bewust te zijn van de verschillen. Want er staan modellen op internet met de rotor verkeerd om bevestigd. Een foutje dat snel is gemaakt.

De bevestiging van de staartrotor en aandrijfstang (tijdelijk) op hun plaats. Op de achtergrond ligt de horizontale stabilizer, die ik later ga bevestigen.
Dat was hem voor nu. Hierna verder met de hoofdrotor.

VJ