Modelbrouwers.nl modelbouw
http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/

Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?
http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=20&t=44730
Pagina 1 van 2

Auteur:  bushok [ zo 21 dec, 2014 12:04 pm ]
Berichttitel:  Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Ik ben bezig met het bouwen van de Tamiya Jaguar Mk2 1/24 (item number: 24159), veel gebouwd alhier. De mijne wordt een Jag in deplorabele staat, daarom wil ik de koplampen weglaten. De body van het Tamiya-model heeft per koplamp een inkeping aan de onderzijde om de verchroomde koplamp juist in te bevestigen. Dit vul ik met Vallejo Putty.
Maar ik zou graag de flenzen waar de koplampen op worden bevestigd bij de echte Mk2 willen namaken.

Hoe doe ik dit? Ik ben al op zoek geweest naar ringetjes om deze in de koplamp-opening te plakken, maar heb nog niks kunnen vinden. 3D-printen is vooralsnog ook geen betaalbare optie. Wie heeft voor mij ringetje (of kan mij een tip geven) met een buitenwerkse diameter van 7,8 mm (gemeten zonder schuifmaat, heb ik niet helaas), een binnenwerkse afmeting van ongeveer 6,8 mm en een dikte van 1 mm?

Zie hier het Tamiya model van de Mk2:
Afbeelding

Zie hier een foto van een Mk2 in staat van ontbinding waarop je de koplamp-flenzen (met 7 boorgaten) duidelijk kunt zien:
Afbeelding.

Auteur:  walesha [ zo 21 dec, 2014 12:31 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Een optie is natuurlijk nog "zelf maken" of is dat voor jou net te hoog gegrepen? :?

Auteur:  macabre [ zo 21 dec, 2014 12:38 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Een techniekje die ik wel eens gebruikt heb, van koper in een beetje de juiste dikte rond buigen, dicht solderen en plat hameren, wel voorzichtig natuurlijk.

Gr, Martin

Auteur:  walesha [ zo 21 dec, 2014 13:10 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Er zijn diverse manieren om zo'n ring te maken. Ongeveer 6.8mm is niet zo groot dus kan je dat met een passer op een stuk styreenplaat tekenen, gat boren met een houtboor van 6.5 of 7mm en de ring uitsnijden.
Je kan ook een grote P&D set gebruiken, zoals men gebruikt om gaten in bvb leder te kloppen. Daar zal allicht wel een maatje tussen zitten dat bruikbaar is en dan ook alweer het ringetje uitsnijden/knippen.
Anders moet je al gaan zoeken in het eindeloze assortiment van de rondsels of er daar niet toevallig iets tussen zit wat enigszins bruikbaar is. Maar in een winkel twee rondsels kopen lijkt me niet evident. :roll:
Of hopen dat er hier bereidwillige bouwers zitten die misschien wel zo iets in hun rommelboxen hebben zitten! :lol:
(Of een goeie ziel die het even wil maken)? :mrgreen:

Auteur:  bushok [ zo 21 dec, 2014 17:20 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Ik heb natuurlijk wel gedacht aan zelf maken, maar hoe doe je dat strak passend? Een gat boren in polystyreen is goed te doen, maar er dan een perfecte ring om snijden, hoe doe je dat?
De flens van koper maken lijkt me pittig, niet eerder mee gewerkt.

Auteur:  walesha [ zo 21 dec, 2014 17:33 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

bushok schreef:
Een gat boren in polystyreen is goed te doen, maar er dan een perfecte ring om snijden, hoe doe je dat?

Gewoon uitsnijden of uitknippen en dan voorzichtig met een vijltje de scherpe kantjes wegwerken zodat je een mooi rond geheel krijgt.
Kijk anders eens naar de topics van Grendel wat die allemaal niet zelf maakt en dan nog op schaal 1/35 of in het topic van Henk met zijn garage op 1/24; zo'n ring lijkt me dus niet echt onmogelijk te maken.

Auteur:  StevenVD [ zo 21 dec, 2014 23:31 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Dat doe ik met aluminium. Op een dikte zoals 0.1 kan je dat zelf gemakkelijk punchen en die├źn, want ik vond de P&D-sets die ik tot hiertoe zag echt overdreven duur. Zoek een roundel van de juiste diameter en iets waar die in past (desnoods en gat boren door een stalen plaatje) en druk die roundel door een plaat aluminium. In dit voorbeeld heb ik een oog van een asklemmetje en een afgevijlde spijker gebruikt om rondjes uit te duwen.

Afbeelding

Auteur:  bushok [ ma 22 dec, 2014 11:27 am ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Dank voor al jullie reacties. Ponzen lijkt me ook nog pittig om goed te doen Steven. De cirkel is denk ik wel de meest lastige geometrische vorm om zelf te maken. Maar ik ga nog verder kijken wat ik kan bedenken/vinden en kom er hier op terug. Ondertussen mogen reacties binnen blijven stromen :)

Auteur:  Arjan Ouwendijk [ vr 26 dec, 2014 13:08 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Dag Bushok ( hoe heet je trouwens in het echt? )

Waarom schuur je de flens van de body waar de koplamp in gemonteerd wordt niet gewoon vlak en boor daar een paar gaatjes in.....lijkt mij de meest eenvoudige manier om dit op te lossen. Je ziet nu op de body nog een lichte verhoging zitten maar op de door jou getoonde foto met het wrak zie je dat deze veel vlakker ligt.....zeker onderaan.

Gr. Arjan

Auteur:  bushok [ vr 26 dec, 2014 14:14 pm ]
Berichttitel:  Re: Flenzen koplampen Tamiya Jaguar Mk2?

Ha Arjan, je mag Rob zeggen ;)

Is ook nog een idee, want de flens ligt inderdaad vlak tegen het (onderste) plaatwerk. Ik heb een dummy Mark 2, probeer ik het daar eerst maar eens mee.

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/