Na een vrij lange radiostilte van mijn kant was het weer eens tijd voor een nieuw verslag. In de tussentijd heb ik mijn nieuwe hobbyhokje in kunnen richten (de verbouwing van de aanbouw is nu een tijdje klaar, en ik kon mijn handeltje dus verhuizen naar de nieuwe locatie). Ook de stash, die eerst in de slaapkamerkast was gepropt, kon nu bij de rest gevoegd worden.

(de stoel staat niet op de foto trouwens, maar die zit er ook bij

).
Om de werkplek in te wijden heb ik maar gelijk een nieuw doosje uit de kast getrokken, de 12.8cm Flakzwilling van Takom. Eerst maar een klein geschiedenislesje:
12.8cm FlaK 40 (Zwilling)

De 12.8cm FlaK 40 was een Duits luchtafweerkanon uit de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat het geschut nooit in grote aantallen gebouwd is, was het een van de meest effectieve FlaK-kanonnen van zijn tijd.
De ontwikkeling van het geschut begon in 1936. Het contract voor het ontwerp en de productie ging naar Rheinmetall-Borsing, een grote wapenfabrikant uit die tijd (en nog steeds). Het eerste prototype werd een jaar later, in 1937, geleverd en succesvol getest. Het gewicht van het kanon was echter zeer hoog (12 ton in vuurpositie), waardoor transport bijna niet te doen was. De beslissing werd toen gemaakt om het apparaat te demonteren voor transport. Hierbij werd de gehele 8 meter lange loop verwijderd en apart getransporteerd. Dit werd uiteindelijk ook als onpraktisch ervaren tijdens veldtests, waarna er in 1938 opdracht werd gegeven om andere oplossingen aan te dragen. Hierbij is er alsnog teruggegaan op transport in 1 deel.

Uiteindelijk werd besloten om het hele mobiele aspect van het kanon te schrappen. Deze keuze was gemaakt aan de hand van de aanname dat het kanon toch altijd op vaste posities gebruikt werd, waarbij het geheel op een betonnen ondergrond vastgebout werd. Verder was het gewoonweg niet te doen om het 12 ton zware geheel efficiënt te vervoeren. Uitzondering hierop waren een aantal kanonnen die over het spoor vervoerd werden, maar ook deze stonden vast op de wagon.

Een variant op het geschut was de 12.8cm FlaK 40 Zwilling. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit kanon een combinatie van 2 “normale” 12.8cm kanonnen. Het gewicht van dit apparaat was gestegen naar 26,5 ton, waardoor het praktisch ondoenbaar was om het geschut te vervoeren. Verder is een deel van deze kanonnen gebruikt op de bekende Flaktorens in Berlijn, Hamburg en Wenen.
Op vakantie in Wenen 2 jaar terug sliepen we overigens vrijwel tegenover Flakturm IV "Stiftskaserne", een 3e generatie G-toren. Je zag het geval boven de gebouwen uittorenen wanneer je het hotel uitliep, erg indrukwekkend om te zien. Deze derde generatie Flaktoren was voorzien van 8(!) 12.8cm Zwillingflaks en 32 20mm Flaks. Er wordt gezegd dat de Oostenrijkse regering dit gebouw nog steeds in gebruik heeft, als crisisbunker.

De Zoo-Turm in Berlijn beschikte over 4 van deze kanonnen. Er wordt gezegd dat de kanonnen op deze toren ook gebruikt zijn in de Slag om Berlijn, waarbij ze op de grond gericht werden om de infanterie te ondersteunen. De 128mm granaten werken extreem goed tegen de Russische tanks, die met tientallen werden verwoest tijdens de opmars naar de Reichstag.

Er zijn in totaal slechts 34 van deze tweelingflaks gebouwd, waarvan de productie in 1942 werd gestart. In dat jaar waren er 10 kanonnen beschikbaar, in 1943 nog eens 8, en in 1945 waren alle 34 kanonnen beschikbaar.
De granaten van het kanon wogen 27,9 kg per stuk, en beschikten over een mondingssnelheid van 880m/s. Het bereik van de granaten was 14.800m. De vuursnelheid van het kanon lag tussen de 12-20 schoten per minuut. De bemanning bestond uit een officier, twee schutters, en tot wel 7 laders.
12.8 cm FlaK 40 Zwilling
Specificaties
Gewicht: 26.500kg
Lengte: 7,835m
Lengte loop: 7,8m
Granaat: 128 x 958mm
Gewicht granaat: 26kg
Kaliber: 128mm
Kulas: horizontaal openend
Terugslagmechanisme: Hydropneumatisch
Draagstel: Statisch / treinstel
Elevatie: -3 tot +88 graden
Draaiing: 360 graden
Mondinggsnelheid: 880 m/s
Maximaal bereik: 14.800m
Tegenwoordig is er nog 1 overgebleven Zwilling-kanon, bij het US Army Ordnance Museum. Helaas staat het kanon, zoals de meeste voorwerpen daar, er in een vrij beroerde staat bij. Het is wel bijzonder dat het kanon nog steeds op de Culemeyer-trailer staat, waarop hij waarschijnlijk Berlijn uit is gereden.
De kit
Zoals gezegd is de kit van Takom, een van de eerste die het merk op de markt heeft gebracht. Qua inhoud valt het best mee met het aantal onderdelen, de meeste onderdelen gaan in de twee kanonnen. Het frame bestaat vooral uit een klein aantal grote brokken kunststof. Het is wel leuk dat Takom een ondergrondje bijgevoegd heeft, zo kan het kanon gelijk mooi uitgestald worden.





Het detail is over het algemeen vrij goed, al hadden ze soms wel iets scherper mogen zijn. Het grootste minpunt van de kit zijn de gietnaden. Ze zitten echt overal, en zijn soms nog vrij flink ook. Het lijkt er wel op alsof de twee helften van de matrijs niet helemaal 100% uitgelijnd waren. Verder is het echt noodzakelijk om ieder onderdeel te dryfitten voordat je de zaak in elkaar lijmt. Het past lang niet allemaal even lekker, waardoor er hier en daar een pasgat uitgeboord moet worden.
De bouw is tot nu toe dus vooral veel passen, meten, schuren, en opnieuw passen en meten. Vooral bij de naden op de loop en de terugslagcilinders is het veel schuurwerk om de naden weg te krijgen.



Het detail bij de kulas, met name het laadmechanisme en de geleiderollen, zien er erg goed uit.



Het is wel jammer van de pinmarks op de tandheugel, maar die zijn zo goed als niet weg te krijgen in die holte.

En natuurlijk nog een vergelijking voor de grootte; een Flammhetzer naast het kanon. Best groot eigenlijk.
