Modelbrouwers.nl modelbouw
http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/

Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35
http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=50622
Pagina 1 van 6

Auteur:  Schoemaker [ do 01 feb, 2018 23:20 pm ]
Berichttitel:  Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

Beste bouwers!

Het is weer tijd voor een bouwverslag! Een tijd terug heb ik mij een Tiger I van Tamiya gekocht. Het bouwen heeft even op zich laten wachten, maar nu is de Tiger aan de beurt. Waarschijnlijk heeft een aantal van jullie ook mijn bouwverslag van de Panzer IV gevolgd. De ervaring die ik met de Panzer IV heb opgedaan wil ik nu gebruiken voor het maken van de Tiger.

In de tussentijd heb ik gebouwd aan de Duo Discus van Revell. Het plakken zelf is erg eenvoudig, maar het afwerken van het model kost veel tijd. Ik ben het vele plamuren, schuren en airbrushen even zat. Om te voorkomen dat ik de zaak lelijk maak leg ik het model even aan de kant. Ik heb namelijk erg veel zin om de Tiger te bouwen.

Ik heb mij inmiddels een klein beetje verdiept in de verschillende soorten uitvoeringen van Tigers. Het YouTube kanaal "Adam Mann" heeft mij hierbij geholpen. Dit kanaal is mij trouwens aanbevolen door lid hier op het forum (ik weet zo even niet wie). De kit van Tamiya biedt 6 verschillende soorten Tigers aan. Aan mij de keus te kijken welke ik wil bouwen. Ik heb even getwijfeld over de 'initial' versie, maar ik ga toch voor een 'early'. Nu ik deze knoop het doorgehakt kan ik mij verder verdiepen in de early Tiger. De instructies helpen hierbij, maar ik wil toch een beetje research doen. Ook heb ik een idee over de kleur en camouflage die ik wil maken, maar ik moet alleen nog even uitzoeken of die wel is gebruikt op de early versie. Toch waren er in het Duitse leger geen voorschriften voor de camo dus een beetje vrijheid is hier wel. Als ik mij niet vergis kwamen Duitste tanks voor en in 1943 grijs uit de fabriek en vanaf 1943 standaard dark yellow. Dark yellow wil ik ook aanhouden.

Algemene info over de Tiger I is bij velen wel bekent neem ik aan dus hier ga ik verder niet op in.

Dan de kit zelf

De eerste uitgave van deze kit was in 1997 (Bron: https://www.scalemates.com/kits/129858-tamiya-35216-tiger-i). Er is eigenlijk geen reden dat ik deze kit kocht. Een Tiger of een Panther leek me leuk, maar deze kit kwam ik als eerst in de winkel tegen en ik had daar een goed gevoel bij.

Tijd voor een paar foto's...[/list]

Een grote verandering en verbetering is mijn werkplek. In mijn "man cave" stond een bank die ik nog had van mijn studentenkamer. Deze werd nooit meer gebruikt dus ik heb er via Marktplaats iemand blij mee kunnen maken. De opbrengsten heb ik gebruikt voor mijn nieuwe werkplek. Een kastje en een werktafel:
photo 435621

Hiervoor bouwde ik aan de eettafel. Het licht was slecht en ik moest mijn spullen altijd weer opruimen. Nu is er geen rommel meer op tafel en dat vindt mijn vriendin ook erg fijn. Een flinke verbetering!

Terug naar de kit. De boxart:
photo 435624

De camo die ik voor ogen heb:
photo 435623

In de kit bevindt zich (vanzelfsprekend) de instructies en een guide voor decals en painting:
photo 435622

Alle sprues in de verpakking op een rij.
photo 435620

In de instructies staan een tabel die je helpt bij het kiezen van de juiste onderdelen bij de juiste versie. Volgens mij betekent een kruisje dat het juist niet gebruikt moet worden. Hier moet ik nog maar even goed naar kijken haha.
photo 435619

En dan tot slot een foto van het begin van de bouw. Nog niet zo spannend, maar dat komt vanzelf!
photo 435618

Ik heb erg veel zin in deze bouw. Tevens weer een goede gelegenheid om het assortiment van verf, pigmenten, gereedschap enz. weer uit te breiden.

Updates volgen volgende week!

Steven

Auteur:  MarChant [ vr 02 feb, 2018 7:09 am ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35 klaar!

Hi Steven,

Ik zou inderdaad nog even goed kijken naar welke onderdelen bij welke versie horen, en welke camo daarvoor geschikt is. Tamiya is niet altijd correct daarin. Een goede site met veel informatie is: http://www.alanhamby.com/tiger.html

Auteur:  StevenVD [ vr 02 feb, 2018 8:10 am ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35 klaar!

Succes hiermee, Steven! Ik weet niet of hier de PE roosters voor achterop de motorkap bij zitten. Verder lijkt het me een degelijke kit.

Auteur:  mp44_tom [ vr 02 feb, 2018 11:10 am ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35 klaar!

Hoi hoi

Mooie kit.... maar ja ik ben ook altijd dol op Tamiya...... altijd al geweest.....

Ikzelf maak ook veel gebruik van de Tamiya XF kleurrange, voor deze zou XF 60 goed zijn als basis..... ik verdun altijd 1:1 met de Tamiya thinner, vind ik toch het beste resultaat hebben....

Sinds kort gebruik ik ook de washes van “The Army Painter”, geven een mooi resultaat (vind ik)

Ook gebruik ik “The Army Painter” voor het schilderen van de figuren.... met washes en highlights krijg je goede resultaten en er zijn genoeg “how to’s” te vinden op youtube.....

Enne, hoe meer foto’s , hoe beter......... ik plaats zelf ook altijd veel foto’s van de bouw zelf..... vaak levert dit weer tips en inzicht op hoe het ook anders en soms beter kan..... dus ik zou zeggen
Kom maar op met die foto’s

Tom

Auteur:  Modestforest [ za 03 feb, 2018 20:16 pm ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

heb deze ook gebouwd maar met een after market PE set, hier zitten dus geen roosters bij voor het achterdek, misschien kun je alleen de roosters bijvoegen als je niet met een volledig PE pakket wil werken, die zijn vlot te krijgen als je wat rondsurft, ben benieuwd wat je er gaat van maken, want een Tiger is toch een beetje de Ubertank niet ? :)

Grts Modest

Auteur:  Schoemaker [ ma 05 feb, 2018 22:48 pm ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

Hoi allemaal!

Ik ben inmiddels mooi opgeschoten! Afgelopen weekend was ik weinig thuis, maar vandaag had ik een halve dag vrij dus kon er nog even wat gebeuren. Eerst nog even de reacties.

Citaat:
heb deze ook gebouwd maar met een after market PE set, hier zitten dus geen roosters bij voor het achterdek, misschien kun je alleen de roosters bijvoegen als je niet met een volledig PE pakket wil werken, die zijn vlot te krijgen als je wat rondsurft,

Citaat:
Ik weet niet of hier de PE roosters voor achterop de motorkap bij zitten.


Deze kit bevat geen PE, maar dit is voldoende te krijgen inderdaad. Een aantal van deze PE sets bevatten erg mooie upgrades, alleen gaat mij dat nog net even te ver. De roosters gaan er zeer waarschijnlijk wel komen. Ik heb op het Nederlandse web nog geen geschikte set gevonden die alleen de roosters bevat, maar wel op een andere buitenlandse site.

@Tom
Citaat:
kzelf maak ook veel gebruik van de Tamiya XF kleurrange, voor deze zou XF 60 goed zijn als basis..... ik verdun altijd 1:1 met de Tamiya thinner, vind ik toch het beste resultaat hebben....


Ik zit inderdaad te overwegen om eens Tamiya verf te gebruiken. Ik heb nu alleen maar Vallejo en eens wat anders proberen lijkt me verstandig.

Dan nog even vraag... Welke kleur primer is geschikt voor dark yellow? Ik zat zelf te denken aan licht grijse primer.

@MarChant
Citaat:
Een goede site met veel informatie is: http://www.alanhamby.com/tiger.html

Erg handig! Thanks!

Ook was het nog even kijken naar de camo en de versie die ik wil gaan bouwen. In vond op http://tiger1.info/EN/TAM35216-versions-to-build.html de volgende quote:
Citaat:
Version "C", Tiger 131 of s.Pz.Abt.504, is accurate in terms of the kit parts, but the decal sheet omits the third cross that it had on the rear wall, and the specified paint scheme (overall brown) is wrong; the tank had a 2-colour scheme.


Een beetje kort door de bocht, maar geen enkele versie die je uit deze doos kan bouwen is volledig correct. Nu vind ik de "camo" van de echte 131 niet mooi. Dus ik heb besloten een Tiger te bouwen gebaseerd op de 131. Ik ga echter geen camo aanbrengen. Nu kan ik nog van mening veranderen over de camo, maar ik weet nu wel welke onderdelen ik moet gaan plakken.

Met die knoop doorgehakt kan er geplakt worden. Tijd voor wat foto's!

Eerst maar eens een paar wielen........ naja..... een paar? 48 roadwheels... Ik heb ze nu een beetje opgeschuurd en indien nodig gelijmd maar ze krijgen nog een schuurbeurt van een korrel 1200 voor een nette afwerking. Dit ga ik verspreid doen om het een beetje leuk te houden.
photo 436106

Wat Tamiya heel handig heeft gedaan is dat ze het nummer van het onderdeel op de wielen hebben gezet. Erg duidelijk!
photo 436107

De instructies willen dat ik de wielen direct lijm, maar als ik dat doe dan kan ik ze onmogelijk verven. Ik lijm ze pas op het laatst. Wel even een dry-fit. Het is zonder lijm een beetje gammel maar ik neem aan dat met lijm alles wel goed op z'n plek blijft.
photo 436108

De MG wordt ingeboord.
photo 436105

Ook de front armor op z'n plek gemaakt.
photo 436104

En weer een beetje plakken.
photo 436102

Ergens heb ik iets niet goed gedaan en ik kan dit niet meer uitzoeken. Relatief veel ruimte over tussen de roosters en de achterkant. Dat wordt plamuren!
photo 436101

Om smeren te voorkomen eerst de boel eens afgeplakt.
photo 436100

Daarna plamuur smeren. Met een oud blad van een mes heb ik het overtollige weggehaald.
photo 436099

En na het drogen alvast een beetje opgeschuurd. Helaas hier en daar toch wat geknoeid, maar niet erg. Dit moet nog meer geschuurd worden om de afwerking iets netter te krijgen.
photo 436098

Deze week gaan we mooi weer verder bouwen. Ik gebruik trouwens ook Tamiya extra thin cement en ik ben hier best tevreden over! De lijm vloeit erg goed en komt in de kleinste hoekjes en kiertjes. Het is een goeie toevoeging naast Revell contacta. Wel ben ik nog opzoek naar schuurspullen om onderdelen vlak te schuren na het afknippen van de onderdelen. Mocht iemand een goede tip hebben dan hoor ik dat graag :D.

Ik laat het hier bij voor vanavond. Tips, opmerkingen of iets anders? Schroom niet! :D

Steven

Auteur:  Jeroen Zuiderduin [ ma 05 feb, 2018 23:22 pm ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

Hoi Steven. De MG loop uitgeboord, top! Goede progressie. Ik ben geen Tiger specialist maar het gedeelte wat je nu geplamuurd hebt is volgens mij één of ander luik, gezien het scharnierpunt. Ik kan er natuurlijk naast zitten en in dat geval heeft dit gesprek nooit plaats gevonden :brouw:

Succes verder
Jeroen

Auteur:  MarChant [ di 06 feb, 2018 0:18 am ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

Klopt, deze roosters horen open te kunnen. Helemaal dicht plamuren is dus niet de bedoeling. Er hoort wel enige ruimte tussen rooster en achterwand.

Auteur:  Modestforest [ di 06 feb, 2018 11:32 am ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

Schoemaker schreef:

Dan nog even vraag... Welke kleur primer is geschikt voor dark yellow? Ik zat zelf te denken aan licht grijse primer Wel ben ik nog opzoek naar schuurspullen om onderdelen vlak te schuren na het afknippen van de onderdelen. Mocht iemand een goede tip hebben dan hoor ik dat graag :D.
Voor de primer kun je eerst de hele tank in zwart spuiten, dan de delen die veel blootgesteld zijn aan de elementen spuit je wit. Dan de hele Tiger in Dark Yellow maar wel opletten dat het zwart en wit er nog heel lichtjes doorkomt ,zo krijg je een mooie variatie van de kleuren die er realistisch uitziet ,das hoe ik het zou doen, maar er zijn veel wegen naar Rome......

Voor het schuren gebruik ik nagelvijlen uit het Kruidvat, je vind die dingen bij de afdeling nagelverzorging voor de vrouwen , je hebt ze in alle maten , grof ,fijn.....

Grts Modest.

Auteur:  Schoemaker [ zo 11 feb, 2018 20:32 pm ]
Berichttitel:  Re: Bouwverslag Tamiya PzKpfw VI Tiger 1 1/35

Hulp gevraagd :(

Hallo allemaal,

Allereerst iedereen weer bedankt voor jullie reacties! Ik ga er mee aan de slag! Helaas had ik afgelopen week weinig tijd om veel te kunnen doen. En helaas heb ik vandaag een grote fout gemaakt. :oops: :( Ik heb namelijk bij het maken van de luchtslangen van het luchtfilter systeem de slangen te kort afgeknipt. Gevalletje van niet goed lezen. Ik had twee korte en twee lange moeten maken maar dit heb ik niet goed begrepen dus twee van de 4 slangen zijn te kort. Ik heb geprobeerd het probleem op te lossen door het te laten lijken als een reparatie, maar het is allemaal net niks. Opgekl**t dus.

Nu is deze luchtslang bij Tamiya te bestellen via een Tamiya dealer alleen hoop ik dat er andere mogelijkheden bestaan

Weet iemand een alternatief voor deze luchtslang?

Hieronder een foto van de schade. Ik weet dat het allemaal niet goed zit, maar niks is vastgeplakt.
photo 436761

Ik hoop dat iemand kan helpen!!!

Steven

Pagina 1 van 6 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/