De Sea Hawk werd op aandringen van de Royal Navy door Hawker ontwikkeld uit het P.1040 concept.

(Bron Wikipedia, Public domain)
Het werd ontwikkeld als jager voor gebruik op vliegkampschepen om de snel verouderende propeller jagers te vervangen. Het toestel had de luchtinlaten voor de Rolls Royce Nene motor in de vleugelwortel en onderscheidde zich door de 2 straalpijpen aan weerszijde van de romp.
De eerste versies, de F Mk.1 en 2 waarvan er in totaal 75 werden gebouwd, waren pure jagers en werden slechts 3 jaar operationeel gebruikt. De daarop volgende varianten werden de FB Mk.3 (Fighter Bomber) en de FGA Mk.4 (Fighter Ground Attack). Door het gewicht van de bom en/of raketbewapening namen de prestaties echter fors af. Om dit te ondervangen werden de toestellen voorzien van een sterkere motor, de Nene Mk. 103. De hiermee uitgeruste toestellen werden de FB Mk.5 en FGA Mk.6. Door de razendsnelle ontwikkeling van de straaljagers in deze periode waren dit de laatste versies voor de Royal Navy, het laatste toestel werd in 1956 afgeleverd en in 1960 waren ze alweer uit de eerste lijn verdwenen.
Nederland kreeg onder het MDAP (Mutual Defence Aid Program) in 1957 22 stuks FGA Mk.50, die op de radio uitrusting na, gelijk waren aan de FGA MK.6. Duitsland ontving de FGA Mk.100 en FGA/RR Mk.101 voor de Bundesmarine. Deze toestellen weken af door het gebruik van groter kielvlak om de stabiliteit in de dwarsrichting te verbeteren. Uiteindelijk zou India nog 59 tweedehands Seahawks gebruiken, dit was een mengeling van FGA Mk.6, Mk.100 en Mk.101 toestellen.
De Sea Hawk bij de MLDOmdat tijdens de Koreaanse oorlog al snel duidelijk werd dat de straaljager superieur was als jachtvliegtuig, werd onder het MDAP de Sea Hawk verkregen als luchtbescherming voor smaldeel 5 met als vlaggenschip Hr. Ms. Karel Doorman. De toestellen werden ingedeeld bij VSQ 3 (opleiding) en VSQ 860 (operationeel).
Ter voorbereiding waren een aantal Sea Fury vliegers in het najaar van 1956 bij de luchtmacht begonnen met de conversie naar jets, hiervoor werd de Gloster Meteor Mk.7 gebruikt. Daarop volgde in januari 1957 de opleiding op de DH Vampire trainer bij 736 Squadron NAS (Naval Air Service) en de Sea Hawk bij 738 squadron NAS, beiden op Lossiemouth, Schotland. Hier maakten de vliegers voor het eerst kennis met het gebruik van de landingsspiegel, die na de verbouwing, samen met het hoekdek ook op de Doorman aanwezig zouden zijn. Hierna gingen de heren vliegers weer op bezoek bij de luchtmacht, nu voor een cursus schieten bij 322 squadron.
De DMN na de grote verbouwing bij Wilton Feyenoord. De landingsspiegels zijn rood omlijnd.

(Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Een duidelijkere foto van de landingsspiegel

(Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Op 18 september 1957 werd VSQ 860 weer in dienst gesteld en konden VSQ 3 en VSQ 860 in oktober 1958 beginnen met het opwerken op de verbouwde Karel Doorman. Na de afronding van het opwerken werd VSQ 860 in november 1958 samen met VSQ 2 (Avengers) en VSQ 8 (S-55’s) geëmbarkeerd voor de 3e Westreis.
Na deze trip werden de Sea Hawks als eerste in Europa uitgerust de AIM9-B Sidewinder en werd op 31 mei 1960 aangevangen met de wereldreis. Dit was een diplomatiek nogal beladen reis omdat ook Nieuw Guinea werd aangedaan, waar Nederland en Indonesië op dat moment met elkaar in conflict waren. Aan boord waren ook 12 Hunters Mk.4 van 322 Squadron die de luchtverdediging ter plaatse moesten versterken.
Dit was meteen ook de laatste grote reis voor de Seahawks. De Avengers werden te oud en werden in 1961 vervangen door de Grumman Tracker, waardoor er aan boord geen ruimte meer was voor de Sea Hawks. De Sea Hawks vlogen nog tot 1964 vanaf Valkenburg en werden daarna afgevoerd. Al met al een relatief korte dienstperiode van 7 jaar.
Rest me nog te vermelden dat er tijdens het gebruik 3 Sea Hawks zijn verongelukt met, helaas, dodelijk afloop en er nog 1 op de DMN overboord is gerold.
Sea Hawk met Sidewinder lanceerrails.

(Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)