De Harvard IIB, toestel voor de voortgezette vliegopleiding.De Harvard IIB en de T-6 Texan zijn zo’n beetje de eindontwikkeling van de NA-16, die voor het eerst in 1937 op de markt werd gebracht. Het toestel was nog voorzien van een vast landingsgestel en een gedeeltelijk met linnen bespannen romp. De LVA heeft er één gehad die tijdens de mobilisatie van Fokker was overgenomen.

(Bron; Website IPMS, collectie M.de Vreeze)
De Harvard IIB is een door Noorduyn in Canada in licentie gebouwde North American AT-16. Deze werd speciaal naar RAF specificaties gebouwd. Zo was het toestel o.a. voorzien van een verbeterd verwarmingssysteem, Engelse instrumenten, veiligheidsgordels, een kortere antenne, “spadegrip” stuurknuppels en een langere canopy.
Vanaf januari 1940 kreeg Noorduyn snel achterelkaar 3 grote orders, 210 voor de RCAF, 1500 door de Amerikaanse regering voor levering aan de RAF onder lend lease, 157 voor de RAF en daarna, weer door de Amerikaanse overheid, nog eens 900 stuks voor de RAF onder de lend lease overeenkomst. Om aan deze grote vraag te voldoen moest er een tweede fabriek worden gebouwd.
Opleiding in Rhodesië onder het "British Commonwealth Air Training Plan".

(Bron: © IWM CH 604 non commercial license)
Impressie van de grootte van het "British Commonwealth Air Training Plan".

(Bron: © IWM CH 609 non commercial license)
(Bron: North American T-6, SNJ, Harvard and Wirraway, Crowood Aviation Series, Peter C. Smith)
Target oneNa de bevrijding lag Nederland er verarmd en zwaar beschadigd bij, er was grote schade aan de infrastructuur en veel materieel was naar Duitsland verdwenen. Zowel de MLD als de LSK moesten zo snel mogelijk op de been worden gebracht, eerst voor de strijd tegen Japan, en toen dit niet meer nodig bleek, om de situatie in Nederlands Indië onder controle te brengen.
Al in juli 1944 was in Londen het Directoraat der Nederlandse Luchtstrijdkrachten (DNLSK) geïnstalleerd als beleids- en uitvoerend orgaan voor MLD en het Wapen der Militaire Luchtvaart. Na de oorlog werd hier ook het ML/KNIL aan toegevoegd en werd kolonel vlieger Aler tot directeur benoemd. Onder zijn leiding werd de nauwe samenwerking met de RAF van tijdens de oorlog voortgezet en werden de allereerste materieels- en uitrustingsbehoeften vastgelegd in de “Target One” overeenkomst.
Als onderdeel hiervan werden 150 Harvards IIB, na goedkeuring van de Amerikanen omdat het lend lease materiaal betrof, aan Nederland geleverd. Het totale kostenplaatje kwam op bijna 1 miljoen gulden, inclusief 20 extra toestellen voor sloop voor onderdelen en ander materiaal.
De toestellen werden bij de vliegschool op Gilze-Rijen geplaatst waar MLD en LSK samen de vliegopleiding ter hand namen.
(Bron: Luchtvaartkennis 1997/4, N. Geldhof)
Het modelVanaf het moment dat ik onderstaande foto in “Camouflage en kentekens“ zag staan wilde ik graag een Nederlandse Harvard in dark green/dark earth maken.

(Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Toen ik op de site van Wilko Jonker (helaas overleden in 2018) ook nog een foto van een MLD Harvard in deze kleuren zag, moest die natuurlijk gebouwd worden. Vreemd genoeg is deze foto nu niet meer bij de NIMH beeldbank te vinden.
De in 2021 uitgebrachte Harvard IIB van Special Hobby met de juiste canopy is hiervoor de perfecte kandidaat, die daardoor hoog op de te bouwen lijst kwam te staan.

(Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Het plastic in de kit is oorspronkelijk uitgebracht door Academy, dat wel erg goed naar de Heller AT-6G Texan uit 1978 heeft gekeken. Ik heb er
hier al eens een vergelijking gemaakt tussen deze 2. In de kit zitten behalve het Academy plastic, een sprue met een cockpit kap en 3 canopies voor de verschillende uitvoeringen, in resin de lange, karakteristieke uitlaat voor de cockpit verwarming, spade grip stuurknuppels, de verbindingsstang tussen de stuurknuppels, een paar venturi’s, een pitotbuis en nog een fretje PE met Engelse Sutton gordels.


De toevoegde delen van Special Hobby en nog wat eigen aanschaf.



Gr. Sjaak