Tuus
Modelbouwmagazine / Modelbrouwers Actie   allekabels.nl  
 
 
  Modelbouw woordenboek A tot Z   Modelbrouwers.nl winkel Winkel   Tips en trucs Tips en trucs   Facebook Organisatie   Facebook Club   Volg ons Twitter   Modelbrouwers YouTube-kanaal YouTube
Het is nu vr 29 maart, 2024 7:20 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: LEGO F-22A 'Raptor' 1:36
BerichtGeplaatst: di 24 jan, 2023 0:10 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 31 maart, 2016 21:43 pm
Berichten: 55
Woonplaats: Elsloo, Limburg
Hallo Allemaal!

In navolging op mijn vorige thread, waarbij ik het brouwproces van de F-16I en F-16AM heb toegelicht met terugwerkende kracht, keer ik met dit onderwerp weer naar het "hier en nu". Ik ben sinds de F-16 duo-build hevig in de weer geweest met verscheidene projecten, beter gezegd probeersels. Zo heb ik kort een Su-30SM2 willen bouwen (en ook enige testbrouwsels gerealiseerd), maar ben er mede vanwege de huidige situatie in Oekraïne toch maar mee gestopt. Ook heb ik een poging gewaagd aan de F-35, maar deze bleek in mijn ogen voorlopig onhaalbaar, daar ik voor mijn gevoel het echte toestel niet goed genoeg kan benaderen met de stenen in de bepaalde kleur (Dark Bluish Grey, in de volksmond donkergrijs) nu voorradig.
Enfin, terug naar "start" dus! Gelukkig hoefde ik niet lang te zoeken voor een nieuwe, haalbare uitdaging. Ik had immers nog een bestaand project op de plank liggen, wat zijn oorsprong al jaren geleden had. In 2016 heb ik namelijk al eens onderzocht en getest of ik de F-22 Raptor kon bouwen. Destijds was dit model niet haalbaar om te bouwen, met precies dezelfde reden als waarvoor ik nu de F-35 voorlopig in de koelkast heb gezet: Soorten stenen in bepaalde kleuren. Gelukkig blijkt deze hindernis voor de F-22 nú geen probleem meer!

photo 573535
photo 574147

Zoals op bovenstaande foto's te zien, ben ik opnieuw initieel digitaal te werk gegaan met het oogmerk om te toetsen of het project haalbaar is v.w.b. beschikbare stenen in de voor dit project benodigde kleuren. Tevens heb ik gekeken naar de te gebruiken bouwtechnieken voor de "grote" onderdelen als vleugels, staartdelen en voor een deel de romp.

Van daaruit ben ik gaan testbouwen. De F-22 is immers een redelijk "zwitsers zakmes" als het aankomt op dingen die kunnen open/ dichtklappen zoals wapenluiken, kleppen, etc. Daarnaast heeft het toestel een vrij uniek mechanisme voor het landingsgestel, wat een mooie uitdaging bleek. Hieronder is te zien hoe ik de diverse onderdelen heb "getest" om te kijken wat precies nodig is qua ruimte, stenen, maar ook waar ik nog ruimte over heb voor het aanbrengen van stevigheid.

photo 574131
photo 574132
photo 574145

Eenmaal tevreden, ben ik vanuit de testdelen verder gegaan met het bouwen van een prototype model, dat een algehele indruk moet gaan maken van o.a. "wat is mooi en wat niet", "wat is stevig en wat niet" en welke bouwtechnieken werken waar het beste. Hieronder mijn voortgang tot zover.

photo 574137
photo 574138
photo 574148
photo 574135

Ik hoop dat ook dit project in de smaak zal vallen bij de verschillende geïnteresseerden. Ik ben tevens voornemens om eind deze week nog een "workbench update" te kunnen doen, waarbij ik hopelijk al wat fotomateriaal kan delen van het definitieve model.

_________________
LEGO MOC bouwer - gespecialiseerd in militaire vliegtuigen


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: wo 25 jan, 2023 10:16 am 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo 18 jul, 2007 12:25 pm
Berichten: 1730
Woonplaats: Enkhuizen
Cool zeg! Wat voor programma gebruik je voor de digitale bouw?

_________________
Op de werkbank:
Trumpeter 1/32 A-6A Intruder "VA-65"

Done:
Revell 1/72 F4U-4 Corsairs "USS Boxer"
WingnutWings 1/32 Fokker D.VII (Alb)
Hasegawa 1/24 '67 VW Transporter pick up


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: wo 25 jan, 2023 21:54 pm 
Offline
Admin
Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di 20 sep, 2005 20:50 pm
Berichten: 10552
Woonplaats: Installation 05
Ik kan alleen maar zeggen; baggervet dit! Echt vreselijk gaaf om te zien wat je allemaal met Lego voor elkaar krijgt, en de interactie die je hebt door de bijvoorbeeld het onderstel op een realistische manier intrekbaar te maken.

Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat het ook wel frustrerend kan zijn als je een bepaald toestel niet zal kunnen bouwen omdat er geen juiste steentjes voor bestaan.


Danny

_________________
Now the gate has been unlatched, headstones pushed aside; corpses shift and offer room, a fate you must abide!

photo 486741photo 488472


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: wo 25 jan, 2023 22:22 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 31 maart, 2016 21:43 pm
Berichten: 55
Woonplaats: Elsloo, Limburg
jeroen_R90S schreef:
Cool zeg! Wat voor programma gebruik je voor de digitale bouw?

Hoi Jeroen,

Voor de digitale bouw gebruik ik "Stud.io". Dit is een gratis ontwerpprogramma van de website http://www.bricklink.com (De inmiddels officiële LEGO Marktplaats, kort toegelicht). Vroeger bestond ook LDD (LEGO Digital Designer) dat door LEGO zelf is uitgebracht en werd ondersteund. Echter (mede) door de komst van Stud.io (wat in mijn ogen ook echt beter was destijds) heeft LEGO besloten LDD niet meer te ondersteunen en updaten.

Juggernaut schreef:
Ik kan alleen maar zeggen; baggervet dit! Echt vreselijk gaaf om te zien wat je allemaal met Lego voor elkaar krijgt, en de interactie die je hebt door de bijvoorbeeld het onderstel op een realistische manier intrekbaar te maken.

Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat het ook wel frustrerend kan zijn als je een bepaald toestel niet zal kunnen bouwen omdat er geen juiste steentjes voor bestaan.


Danny

Hoi Danny!

Dankjewel voor de comment en fijn dat het in de smaak valt. Dat zijn wel de dingen waar ik naar streef. Ik wil immers een zo realistisch mogelijk model hebben, met zoveel mogelijk werkende functies.
En ja, frustrerend is het zeker als een idee on-hold moet worden gezet. Maar dat maakt dit project voor mij des te mooier en voldoenend: Ik kan immers een on-hold project na jaren toch eindelijk realiseren!

_________________
LEGO MOC bouwer - gespecialiseerd in militaire vliegtuigen


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: ma 30 jan, 2023 23:40 pm 
Offline
Brouwer
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do 31 maart, 2016 21:43 pm
Berichten: 55
Woonplaats: Elsloo, Limburg
Hallo allemaal!

Tijd voor een update: Er zijn namelijk al flinke vorderingen gemaakt. Waar ik vorige post ben geëindigd met het testmodel uitbouwen op vorm en stevigheid, ben ik inmiddels vergevorderd met het definitieve model. Wat er in de tussentijd is gebouwd en geknutseld zie je hieronder:

Om te beginnen, ben ik naar een definitief ontwerp toe gaan werken voor de vleugels. Gezien de F-22 een voor LEGO begrippen "abnormale" leading edge hoekverhouding heeft, heb ik via scharnierstenen en 2 verschillende soorten "wedge plates" moeten werken om een redelijk accurate benadering te krijgen. Dit is met de 6x4 wedge plate en de 2x4 wedge plate goed gelukt. Met de hoekverhouding correct was het alleen nog zoeken naar een goede en stevige manier om het "zwevende deel" (het voorste deel van de vleugel) bevestigd te krijgen aan de romp. Uiteindelijk kwam alles redelijk goed uit op het punt waar de vleugel overgaat in de romp en hoefde ik geen rare technieken of connecties te bewerkstelligen. Ook ben ik vanuit de vleugel direct beginnen toewerken naar een correcte en stevige overgang naar de romp om en nabij het landingsgestel.
photo 574136

Vanuit deze opzet was het zaak om het landingsgestel in te bouwen, zoals ik dit al had ontworpen en verwerkt in het prototype. Dit ging zoals verwacht, vrij eenvoudig. Het stuk erna, de vormen van de kleppen van het landingsgestel goed conform de vormen van de romp nabootsen en het geheel goed sluitend krijgen. Het had wat voeten in de aarde, maar ook dat lukte vrij snel wat maakte dat ik ook de interne luiken en kleppen kon gaan toevoegen. Het luik aan de onderkant van het toestel is vrijwel 1-op-1 overgenomen vanuit het prototype, maar de luiken en AIM-9's aan de zijkanten vroegen om een wat "creatievere" benadering. Uiteindelijk ben ik via een "klapsysteem" met 3 scharnierpunten en een draaimogelijkheid om de as tot een "oké-ish" en stevig geheel gekomen dat de raket laat uit- en inklappen en draaien waarmee hij volledig achter de kleppen kan verdwijnen.
photo 573533

De volgende stap was het "dichtmaken" van de gaten conform de juiste vormen en hoeken en toewerken naar de bovenkant: Al met al weinig problematisch. Vrij snel vorderde het geheel verder met het toevoegen van de staartvleugels (zowel horizontaal als verticale stabilisatoren).
photo 574141

Inmiddels begon het geheel op een vliegtuig te lijken! Nu verder met de bovenkant, wat niet zo recht-toe-recht-aan was als het leek. De F-22 heeft een heel subtiel verloop in vormen vanuit de inlaten en cockpit toelopend naar de achterkant, richting de uitlaten. Met scharnieren en "curved slopes" heb ik een vrij accurate benadering weten te creëren vanuit de voorkant richting het middendeel. Vanuit het middendeel heb ik met een 0.5 stud verloop in de breedte en een 0.5 plate verloop in de hoogte verder toegewerkt naar de uitlaten toe. De uitlaten zelf waren op dit punt nog in de ontwerpfase (Lees: Ik had nog geen mooie manier bedacht om de driehoeksvorm te krijgen én de nozzles te kunnen laten bewegen), dus daar stopte het voorlopig.
Dan maar op naar de cockpit! Deze vlotte gelukkig vrij snel, daar ik in het prototype al een rudimentaire opzet had gemaakt: De stoel, stick en throttle zijn altijd lastig na te bootsen met LEGO op deze schaal, maar benaderbaar en dus aanwezig. Ook het instrumentenpaneel was, mede ook door de overvloed aan ruimte (iets dat bij de meeste modellen verre van beschikbaar is). Uiteindelijk was onderstaand het resultaat zover...
photo 574139
photo 574150

Afsluitend én daarmee komend tot waar ik nú ben: De uit- en inlaten. Beide waren erg lastig te realiseren, maar met name de inlaten, met de verschillende hoekverhoudingen t.o.v. nagenoeg alles van het vliegtuig maakte het vrij ingewikkeld om tot een mooi en accuraat ogend geheel te komen. Via scharnierelementen aan zowel de "buitenkant" als de "binnenkant" van de inlaten en het gebruik van diverse wedge plates ben ik tot een enigszins acceptabele oplossing gekomen. Helaas ben ik nog niet geheel tevreden, dus zal ik mogelijk (Of, vrijwel zeker) nog terug gaan naar de tekentafel om een betere/ elegantere oplossing te verzinnen. De uitlaten bleken uiteindelijk, na het vinden van een manier om de "driehoekige" vorm goed te reproduceren, vrij eenvoudig te maken. De meeste tijd was ik nog kwijt met het wachten op de stenen in de juiste kleuren (Reddish brown, Metallic Silver, én dat het wachten op de juiste stenen de meeste tijd in beslag neemt is vaker het geval, vooral naar mate een model dichter bij een eindresultaat komt).
photo 574152
photo 574153

_________________
LEGO MOC bouwer - gespecialiseerd in militaire vliegtuigen


Omhoog
  Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling
Privacy statement